Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Mieke Thomas


Stuiter….stuiter…stuiter….

Jahooooeeee! Mijn IVOR reisbegeleider diploma gehaald. Het is lang geleden dat ik zo zenuwachtig was voor iets. Maar misschien is dat juist wel wat voor mij de IVOR opleiding kenmerkt. Nieuwe ervaringen, nieuwe kennis, uit mijn comfortzone stappen en bovenal…nieuwe energie. Heel veel nieuwe energie!

Na heel lang wikken en wegen (ik werk in de IT branche) vorig jaar dan toch het besluit genomen om me in te schrijven voor de IVOR Reisbegeleidingsopleiding. Want eerlijk is eerlijk de energie en passie in mijn huidige werk is aardig op. Vele diverse functies bekleed en vele verschillende werkgevers gehad…maar ik haal er niet meer alles uit. De koek is op…..alleen nog kruimels…. En ik moet toch nog zo’n 20 jaar…. Pppffff! Maar wat dan? En zo bleef ik toch nog lange tijd waar ik was. Totdat dan eindelijk ook bij deze heuse reisverslaafde de ogen geopend werden. Want waar word ik blij van….juist van reizen! En waar ben ik goed in…..regelen, zorgen en mensen verbinden!

En zo kwam het dat ik in November 2018 de eerste cursusdag bijwoon. Net een paar dagen terug uit Maleisië, waar ik een jaar gewoond en gewerkt heb. Niet alleen de jetlag is wennen, maar ook het weer in de schoolbanken zitten. En al snel komt daar het vele huiswerk bij. Er komt toch wat meer bij kijken dan ik zo in eerste instantie had bedacht. En dan onze groep. Was ik bang dat ik wel zo’n beetje de oudste zou zijn, blijk ik ook daar verrast te worden. Een hele gemêleerde groep. Waar ik me al gauw op mijn plek voel. Een fijn team…waar we fouten kunnen maken en samen kunnen lachen (en soms Meneer Pieterse verwensen 😉). Ook moeten we zelf aan de slag op de praktijkdagen en zo is er een hechte groep ontstaan.

De cursusdagen zijn veel praktijk en van verschillende docenten. Wat voor mij goed werkt. Dit zie ik me (later als ik groot ben en een ervaren reisbegeleidster ben) ook wel doen. Soms is de stof pittig, ontstaan er discussies en gaan we uit onze comfortzone maar wat kijk ik uit naar de cursusdagen. En na elke dag stuiter ik van energie, zit ik vol enthousiasme en loop ik nog dagen rond met een big smile. Maar deze opleiding is natuurlijk niet alleen voor de fun. We worden klaargestoomd om als reisbegeleiders aan de gang te kunnen maar we zullen ook in actie moeten komen. Sollicitatiebrieven schrijven…phoe, hoe doe je dat zonder ervaring in deze branche? Ik heb al zeker 15 jaar geen sollicitatiebrief geschreven. En werken in de IT is toch heel anders dan reisbegeleiding, Maar ook hier gaan we aan de slag, wordt er geploeterd, gezweet, geschrapt en kritisch bekeken en zo is het resultaat uiteindelijk goed om ook daadwerkelijk op te sturen. En dan word ik uitgenodigd op gesprek. Heel spannend….doodeng. Al die opgedane theorie en het oefenen in diverse situaties op de IVOR cursus zorgt ervoor dat ik blijkbaar heel professioneel en rustig overkom. Ondanks dat er in mijn binnenste het een kakafonie is van schreeuwen en springen.

En zo, ondanks geen enkele reisbranche ervaring, mag ik komend seizoen bij maar liefst twee touroperators aan de slag. Ik kan haast niet wachten tot deze zomer. De reiskriebels zijn er al en die mag ik straks ook gaan overbrengen op anderen. Ervaring opdoen, doen waar ik energie van krijg, waar mijn passie ligt. Wauw! Ik voel me bere-trots!

Mieke Thomas

Noot van het IVOR: Mieke is ANVR gecertificeerd reisleider‹ Terug