Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Leendert Booyens


“Van je hobby je beroep maken…”

“Wat leuk dat jij van je hobby je beroep hebt gemaakt.” Hoewel deze zinsnede mij als musicus vaak heeft geërgerd , moet ik toegeven dat het waar is. En om het te bewijzen heb ik het afgelopen jaar voor de tweede keer in mijn leven van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Ik ben namelijk naast uitvoerende musicus reisleider geworden.

Een reisleider is voor een reisgezelschap wat een goede dirigent is voor een orkest. Inspirerend, leidinggevend, met veel kennis van zaken, en in staat om van een stel individuen een harmonieus geheel te maken. Wil je een geslaagd reisleider zijn, dan komt er natuurlijk nog veel meer bij kijken, zoals charisma, creativiteit (in velerlei vormen) en intuïtie.

Antwoorden op het ‘wie, wat, wanneer, hoe en waarom’ van groepsreizen heb ik tijdens de IVOR-cursus gekregen. In een prettige omgeving, deel uitmakend van een leuke groep, heb ik veel geleerd. En wat hebben we veel gelachen met de Utrecht-groep van oktober 2016!

Vlak voor het laatste IVOR-examen kreeg ik eind 2016 een buitenkansje om voor Hannick Reizen de kerstreis naar Mannheim te begeleiden. Dat stelde mij in de gelegenheid om met een korte voorbereiding mijn verworven ‘reisleiderkennis’ in praktijk te brengen. Het was eveneens dé ideale kans om mijn oude ‘hobby-beroep’ met mijn nieuwe te combineren. Voorafgaand aan de opera’s en concerten die de gasten bezoeken wordt de reisleider geacht een inleiding geven. Dertig jaar orkestmusicus en een universiteits-en conservatoriumopleiding komen dan erg goed van pas.

Tijdens iedere reis doen zich – hoe goed de voorbereiding ook is – altijd onverwachte situaties voor. Aan de reisleider de taak om een oplossing te vinden die aan de verwachting van de gasten voldoet. Met een “beetje van mij” en ”een beetje van IVOR” is de reis heel erg geslaagd geweest, en waren de reacties van de gasten zó positief, dat ik gevraagd ben om deel te worden van het vaste team reisbegeleiders bij Hannick Reizen.

Naast mijn activiteiten bij Hannick Reizen ben ik cruiseleader geworden bij Friendship Cruises. Een jaar geleden had ik niet kunnen vermoeden dat mijn levensreis zo een vaart zou lopen. In juni 2017 zal ik mijn eerste cruise “an der schönen blauen Donau” als cruiseleader begeleiden.

“Als je wilt slagen, moet je nieuwe wegen inslaan, in plaats van te reizen langs de versleten paden van het gewone succes”, heeft Rockefeller ooit beweerd. Gelukkig kun je door een nieuwe weg te bewandelen, (opnieuw) van je hobby je beroep maken.

Leendert Booyens

https://www.hannick.nl/ons-team/leendert-booyens/176

https://www.friendshipcruises.nl/cruiseleaders/28/leendert-booyens.html

Noot van het IVOR: Leendert is ANVR gecertificeerd reisleider

 

 ‹ Terug