Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Henriëtte van der Noord


Het allergelukkigst voel ik mij buiten en onderweg. Ik had al veel groepswandelvakanties gedaan toen ik in de zomer van 2018 een stuk van de St. Olavsleden, een pelgrimspad in Scandinavië, besloot te lopen in mijn eentje. Tijdens die tocht besloot ik dat het roer om moest en ik meer met reizen wilde gaan doen.

Als docent Voortgezet Speciaal Onderwijs heb ik dagelijks te maken met een pittige doelgroep waar ik met heel veel plezier mee werk en die tegelijk veel energie kost. Om er balans in te brengen ben ik iets teruggegaan in werktijdfactor en heb de opleiding reisleider uitgaand toerisme gedaan bij het IVOR op de locatie Zwolle in de mooie inspirerende omgeving van het Dominicanen Klooster. De lesdagen waren intensief evenals de tussenliggende weken waarin veel stof doorgenomen moest worden én opdrachten gemaakt. Dat alles naast mijn reguliere werk. Het bezig zijn met deze opdrachten had echter tegelijk het effect alsof ik door de week ook af en toe op reis was. Het gebied verkennend waar ik liefste ben. Ik vond de stof en vooral ook de daaraan gekoppelde casussen erg leerzaam. Tot en met het examen bleef het intens en spannend.

Wat was ik blij toen half december de grote enveloppe met mijn diploma op de mat lag! En ook trots, want je haalt het diploma echt niet zomaar. Nu ben ik klaar om de praktijk in te gaan. In juni mag ik voor een Europees lokaal agent van een Amerikaanse Touroperator mee met een groot project naar Frankrijk om met een grote groep aan de memorials van 75years D-day deel te nemen. Het schijnt een geweldige belevenis te zijn. Daarnaast ben ik in contact met een aantal kleinere reisorganisaties om in groepsverband al wandelend de schoonheid van Scandinavië over te mogen brengen.  Als ik dat een aantal keren per jaar kan doen is dat goed te combineren met mijn werk in het onderwijs, waarbij ik buiten de schoolvakanties om vrije dagen mag opnemen. Kortom, er is genoeg gelegenheid om al het bij het IVOR geleerde nu uit te proberen. Ik heb er zin in!

Henriëtte van der Noord

Noot van het IVOR: Henriëtte is ANVR gecertificeerd reisleider‹ Terug