Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Heleen


Eind zomer 2019:
Je bent bijna 60, oma, na een onderwijs carrière van 37 jaar vaak thuis, en roept dat het leven gevierd moet worden. Wat doe je dan? Tot 2 uur ’s nachts in de kroeg hangen of ga je je prioriteiten anders stellen? Ga je je leven omgooien door nog een opleiding te volgen en vervolgens de reiswereld in te duiken?

Ja, dat ging ik doen.
Natuurlijk met in het achterhoofd de maagdelijk witte stranden met wuivende palmbomen en gave ontmoetingen.
Maar ook met de realiteit in gedachten dat je niet alleen reist, maar in dienst bent van de groep die je glimlachend moet begeleiden.

Okay, dus zo tegen mijn 60ste had ik heel veel zin om de reiswereld te gaan verkennen, deze keer vanuit een andere invalshoek dan de vele zelfgemaakte reizen. Ik ontdekte via internet IVOR met een korte doch intensieve opleiding om klaar gestoomd te worden voor het vak als reisleider. Eerst was er een kennismakings-, intakegesprek. Spannend!  De uitslag kreeg ik binnen een week per mail thuis gestuurd. Yeahhh, ik mocht starten met de opleiding. Oef, de eerste ballotage gehad. Vol enthousiasme ging ik vervolgens elke zaterdag naar Tilburg. We hadden een heel gezellige groep waarin we elkaar konden stimuleren, steunen en soms ook kritisch op elkaar konden zijn. Mijn aanvankelijke “oo, dat doe ik wel even met mijn 37 jaar onderwijs”, kreeg al snel een terecht deukje: nee, de gasten zijn geen kinderen die je soms terecht moet wijzen. Het zijn mensen waar je glimlachend dienstbaar aan moet zijn! Oh, dat was even een leermomentje, zoals we die eigenlijk voortdurend hadden. Vooral als “meneer Pieterse” de docent, als aandacht vragende, klagende gast in beeld kwam. Al met al heel veel plezier gehad. Ook de praktijkdagen zijn geweldig om op terug te kijken. Na de eerste schrik van “hoe moet dat allemaal goed komen”, zijn we als fanatieke groep aan de slag gegaan en werden het twee heerlijke dagen.

En toen naderde al snel de examendatum 23 januari 2020.  Dat werd fanatiek leren. De groepsapp die we hadden stroomde vol met vragen, onzekerheden en oppeppers.  Eerst schriftelijk, daarna mondeling examen. Nou, meneer Pieterse, kom maar op! Wij zijn er klaar voor!

Precies op mijn 60ste verjaardag, 30 januari kreeg ik de envelop thuisgestuurd met daarin het felbegeerde diploma. Yeahhhhh, ik had een nieuw beroep. Ik ben Reisleider!

Okay, al voor het examen had ik wat rondgesnuffeld tussen de vacatures in de reiswereld. 15 februari mocht ik naar een sollicitatie/selectie dag van een reisorganisatie en diezelfde dag wist ik dat ik was aangenomen en aan de slag kan gaan als reisleider op buitenlandse reizen. Ik kreeg de indruk dat ze graag met IVOR mensen in zee gaan.

Binnen het half jaar alles rond: gestart met de opleiding, examen gedaan en een baan.

Jee, 60 jaar, maar niet te oud voor een carrière switch.

Soms is het leven te mooi om waar te zijn. En die laatste zin hoop ik er nog heel lang in te kunnen houden, tijdens mijn reisleidersactiviteiten in het buitenland.

Heleen‹ Terug