Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Farid Omidi


Na een verblijf van zeventien jaar in mijn geboorteland Iran kwam ik afgelopen zomer met mijn vrouw en kinderen terug naar Nederland.  De scholing van onze kinderen heeft een belangrijke rol gespeeld in deze beslissing terug te keren naar het land waar ik vroeger Bouwkunde had gestudeerd. Zelf had ik ook het plan opgevat om weer een korte studie op te pikken en wel op het gebied van toerisme.  In Iran had ik namelijk ook werkervaring opgedaan als reisleider. Ik deed daar voornamelijk woestijntrips.  Het leek me geweldig om in de rol van reisbegeleider Nederlandse toeristen mijn geboorteland te laten zien.  Het toerisme naar Iran is groeiende en dat is ook terecht. Het is een prachtig en zeer interessant land!

Omdat ik mijn kennis en vaardigheden op dit gebied wilde vergroten, was ik op zoek naar een opleiding die niet te lang zou duren maar me wel goed zou kunnen voorbereiden op het veeleisende beroep van reisbegeleider.  Toen vond ik de website van IVOR. Dat was precies wat ik zocht. Het selectiegesprek dat ik met Emile had, bevestigde dit nog eens. Ik was dan ook blij dat ik was toegelaten.

De opleiding mocht dan redelijk kort zijn, intensief was die wel. We hadden veel huiswerkopdrachten. Ook de voorbereiding van de twee praktijkdagen was best tijdrovend.  Maar ik vond het tegelijkertijd ook heel boeiend en nuttig. Hoe ga je om met groepsprocessen, met klachten? Hoe houd je een slechtnieuwsgesprek? Alles werd op professionele wijze door zeer kundige docenten aan ons uitgelegd. Er was een goede balans tussen theorie en praktijk. Wat het nog mooier maakte, was dat we een hele fijne en gezellige groep hadden en dat onze locatie in Zwolle ook top was.

Tijdens de opleiding vond ik een vacature waarin men een reisleider voor Iran zocht. Ik schreef een sollicitatiebrief waarin ik ook vermeldde dat ik IVOR-student was en ik mocht diezelfde week nog op gesprek komen. Iets later hoorde ik dat ik was aangenomen!

Een maand later deed ik examen, en tot mijn grote vreugde bleek ik hiervoor te zijn geslaagd. Ik ben enorm enthousiast om binnenkort met mijn werk als reisbegeleider te beginnen!

Farid Omidi

Noot van het IVOR: Farid is ANVR gecertificeerd reisleider

 

 ‹ Terug