Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Daniël van Veen


Die eerste dag. Ik herinner het me nog goed. Allemaal nieuwe mensen met totaal verschillende achtergronden. Wat we echt gemeen hadden, was dat we allen wat onwennig waren die eerste dag. Wat is dit nu eigenlijk? Wat gaan we nu precies allemaal doen? Praktijkdagen? Vragen, vragen en nog meer vragen.

Ik ben afkomstig uit de marketing & communicatie en heb heel bewust voor een carrière verandering gekozen. Maar wat me nu precies te verwachten stond? De IVOR training Inkomend Toerisme wil ik graag vergelijken met het bouwen van een huis. De afzonderlijke stenen zeggen je nog niet veel, maar gaandeweg zie je iets ontstaan; er wordt daadwerkelijk iets gebouwd.

Het muntstuk viel bij mij op de eerste praktijkdag in Utrecht. De hele groep had zich goed voorbereid en ik hield een inleidende monoloog over de geschiedenis van Utrecht. Alleen al de voorbereiding was een feest. Waar ik vroeger bezig was met vage rapportages die ergens op een stapel kwamen, ging bij mij nu een hele stad leven. Wist u bijvoorbeeld dat Utrecht heel even de hoofdstad is geweest?

De gehele dag – samen met mijn medecursisten – was een groot succes. Ik begon nu eindelijk in te zien wat dit métier inhoudt. En hoe leuk het is! Daarna volgden nog een praktijkdag in Amsterdam en het praktijkexamen in Den Bosch. Nooit geweten dat er zo veel te vertellen was over de prachtige Sint Jan. Op het moment dat ik dit schrijf, is het net een week geleden dat de Notre Dame is getroffen door die verschrikkelijke brand. Ook de Sint jan heeft brand gekend. Op zo’n moment ga je deze prachtige, historische gebouwen nóg meer omarmen.

Het examen is alweer een tijdje geleden succesvol afgerond. Terugkijkend besef ik hoeveel ik geleerd heb en hoeveel ik gegroeid ben. In een klassikale omgeving doe je nog meer je best en wordt er nog beter op je gelet. Je ligt onder een vergrootglas. Dit geeft je een heleboel ervaring en inzichten die je elke dag nog in je werk kunt gebruiken. Als freelance gids laat ik mensen van over de gehele wereld mijn prachtige stad Amsterdam zien. En elke dag is weer anders.

Ik had eens een groep mensen uit Indië mee. Het was onvergetelijk. Allereerst werd het hele schema omgegooid. “Daniël, I heard from Zansesjans, is that better than the Riekermill?” Enfin, wij die kant op. Ze vonden het geweldig. Omdat de gasten zoiets als de Zaanse Schans (want dat bedoelde hij) zo leuk vonden en dit naar meer smaakte, nam ik ze ook even mee naar Volendam. Dat was een minder succes. In het dorp hielden alle Indiase dames hun neus dicht. Bleek dat mijn groep vegetarisch was! Bij het Vredespaleis in Den Haag vroegen ze mij welke keizer daar gewoond heeft en de Blaak in Rotterdam was verrassenderwijs het grootste succes. Ik heb nog nooit zoveel foto’s moeten nemen. Dat was een dagje Nederland doen. Op de terugweg was de gehele bus hardop aan het zingen. Ik had de mensen een mooie dag bezorgd.

Vergeleken met de hele dag naar een scherm staren is zoiets een verademing. Ik zit vol met verhalen en elke dag komt daar meer bij. Voor eventuele vragen of verzoeken ben ik te bereiken via mijn website Daniël van Veen

Met vriendelijke groet en misschien tot ziens,

Daniël van Veen

Noot van het IVOR: Daniël is ANVR gecertificeerd tour manager‹ Terug