Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Ben de Groot


Het is de zomer van 2017. Na een bijna 40 jarige carrière als beroepsofficier bij de Landmacht en vele omzwervingen ben ik terug op het oude nest, het Opleidings- en Trainings Centrum Genie in Vught. Ik ga daar voor een jaar aan de slag als projectleider, om daarna medio 2018 op 58-jarige leeftijd met Functioneel Leeftijds Ontslag (FLO), een soort van militair prepensioen, te gaan. Maar wat daarna? Financieel gezien zijn de schaapjes redelijk op het droge, levenspartner Annemarieke blijft een paar dagen per week werken in de plaatselijke huisartsenpraktijk; de kinderen zijn tegen die tijd het huis uit en met het huishouden, de tuin en wat lezen, sporten en reizen erbij zijn alle ingrediënten voor het Zwitserleven aanwezig, zou je zo zeggen….. Of toch niet?

Zo begon het brainstormproces over de invulling van het leven na de dienst! Het voerde mij langs gedachten als: Ik wil niet meer in vaste loondienst werken voor een baas; ik wil geen zware managers baan meer met veel verantwoordelijkheid en nog meer gedoe, maar ik wil zelf kunnen bepalen wat, wanneer, hoeveel en waar! Immers, het is geen kwestie meer van moeten maar mogen werken! Ik wil het liefst iets doen met en voor mensen, die het nodig hebben met de spreekwoordelijke laarzen in de modder c.q. de handen aan het bed! Het voerde mij langs cliché ideeën als: “ Ik word pakjeskoerier! Een paar keer per week je rondjes rijden en ’s avonds zonder gezeur lekker op de bank hangen. Of ik ga mijn SPH opleiding en ervaring als mantelzorger en vrijwilliger inzetten als ambulant begeleider in de jeugdzorg.

Tot ergens in november 2017 een ooit uitgeknipt advertentietje uit mijn agenda dwarrelde… Ik pakte het op en las het: SPOED opleiding tot reisbegeleider met baan garantie van IVOR. Ik deed de zelftest op de website en voilà: Natuurtalent! En opeens wist ik het: Ik word geen conducteur maar reisleider, want daarin komt alles samen. De eerste scheurtjes in mijn zelfvertrouwen verschenen al bij het selectiegesprek, maar de opluchting van het goede bericht, dat ik op 6 januari mocht beginnen, overstemde dat al weer snel!

Dat je de huid niet moet verkopen voordat de beer is geschoten, is wel gebleken tijdens de intensieve opleiding, die ik samen met 11 anderen in het eerste kwartaal van 2018 volgde; Ik dacht dat ik als Afghanistan veteraan alles wel wist van leiding geven, werken met mensen, organiseren, reageren op onverwachte situaties en over communicatie, zoals slecht nieuwsgesprekken. Niet dus! Ik werd vanaf het begin uit mijn comfortzone gedwongen, heb veel geleerd over de reiswereld, de gasten en vooral mijzelf…. Dankzij Emile en zijn team: Wat een vakmensen zijn dat! Zij halen het beste in elke cursist boven en daar kunnen reisaanbieders en vooral de reizigers alleen maar blij mee zijn.

Het mooie is dat ik dat ook nu al in de praktijk kan brengen…

Bij het runnen van onze op 1 januari 2018 gestarte Airbnb bijvoorbeeld, maar ook bij het voorbereiden en organiseren van een aantal trips van mijn persoonlijke bucketlist, zoals de Kilimanjaro beklimming of het lopen van een midzomernachtmarathon in Fins Lapland! Het goede nieuws is, dat ik miv volgend seizoen deel uit ga maken van het reisleidersteam van Actieve Vaarvakanties, die vaar-fietsvakanties organiseert langs Donau, Franse Moezel en in Nederland o.a. naar Alkmaar, de plaats waar op een warme dag in juni 1960 mijn wieg heeft gestaan.

Kortom de welbekende cirkel is rond voor mij!

Ben de Groot

Noot van het IVOR: Ben is ANVR gecertificeerd reisleider‹ Terug