Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Ageeth Cioccolini – Gotink


Hieronder lees je dat ik vanaf mijn eerste IVOR lesdag, binnen enkele maanden, een reis ga begeleiden en er staat ook beschreven waarom ik OMA thuislaat en ANNA meeneem!

Midden in het leven met alles wat mijn hartje begeerde trok ik mijn stoute schoenen aan, ben de richting op gaan lopen die ik eigenlijk altijd al wilde bewandelen en ik heb me ingeschreven bij de opleiding van het IVOR.
Een keuze voor ander werk, een andere branche en een ander leven is erg spannend. Vanaf de eerste dag, op 16 september 2016 in het Dominicanenklooster te Zwolle, ben ik ondergedompeld in de reiswereld en ik heb er geen spijt van gekregen. De keuze in welk land ik mijn rondreis wilde gaan uitwerken was snel gemaakt. Enkele jaren heb ik in Toscane, Italië, gewerkt en gewoond. Ik ben getrouwd met een Italiaan en we hebben een familiehuis in Umbrië. Daarnaast reisde ik altijd al veel als modeontwerpster en nu wil ik deze kennis samen laten komen in het begeleiden van reizen in Italië.
Lezen, leren en dromen over steden als Florence en Rome, routes uitstippelen, draaiboeken maken en inspirerende verhalen voorbereiden vind ik heerlijk om te doen. Tijdens de opleiding zag ik voor me hoe ik daadwerkelijk aan de slag zou gaan als reisleider in Italië.

Makkelijk was het niet. Mijn hersens kraakten van de nieuwe informatie. Ik was hier niet alleen in en al snel hadden we een hechte groep van studenten met een groepsapp, die soms over de 200 berichtjes aangaf als je even niet gekeken had! De app voor steun en gedegen overleg. Voor grappige onbenulligheden om te ontspannen, bijvoorbeeld als je om 23uur nog je tekst aan het instuderen was voor je presentatie. Maar ook om te sparren, en sarren, als je er weer eens ingetuind was tijdens de les door meneer Pietersen. Je kon nog zo’n mooi verhaal hebben tijdens je groepspresentatie over je rondreis, maar als je niet op de juiste manier reageerde op meneer Pietersen zat je jezelf al vrij snel klem te kletsen. 3D denken is vereist want meneer Pietersen staat voor ongemakkelijke situaties die je onderweg kunt tegenkomen, uitgebeeld door Emile, een van de docenten en directeur van de opleiding.

Stel je voor:
In één week een presentatie geschreven, en uit mijn hoofd geleerd.
Geoefend al wandelend in het park, onder de douche, voor mijn katten, in de tram, met 1 duim op mijn kin als zijnde een microfoon en dan alles onthouden en vertellen in de juiste volgorde. De kunst was om niks te vergeten en je verhaal te laten passen binnen de 3, 5 of 10 minuten die je daarvoor kreeg. Het was een hele uitdaging.
Dan het moment suprême tijdens de les.
Staand voor je medestudenten en leraar, alias meneer Pietersen, met een echte microfoon, je duim op je kin, en je gaat lekker van start.
Bloednerveus was ik af en toe – niet voor de presentatie, maar voor mijn onbekwaamheid. Vooral toen ik mij hiervan bewust was!

Je geeft je presentatie en ondertussen denk je eraan dat je OMA thuislaat (Oordelen, Meningen en Aannames) en ANNA meeneemt (Altijd Navragen Nooit Aannemen)! Geen verkleinwoorden gebruikt en zo ontzettend veel meer!
En het lukt, je wordt moediger, je kan het…

En dan gebeurt het.

Je zegt ‘iets’ dat meneer Pietersen triggert en dan weet je dat het gedaan is met je verhaal.

Hij wil weten waar het toilet is op de meest onmogelijke plek in je reis, of waar je de hoogste berg waarover je spreekt mee kunt vergelijken, hij wil niet mee op excursie, de kamers zijn vies, ruzie, ziek, noem het maar op!
Ik wilde zo graag mijn verhaal vertellen! Die leuke excursie verkopen! Dit frustreerde me enorm!
Daar ging mijn week van voorbereiding en ik was nog niet op de helft van mijn gesprek. Alsof ik een spreekbeurt aan het doen was en iedereen stil moest zijn.
Zo werkt het dus niet en toen ik dat eenmaal inzag was het een eyeopener. Voor dit werk moet je niet alleen van reizen houden maar ook van mensen! Tijdens de studie moet je dat laten zien en in mijn eerste lessen was dat niet altijd een succes.

Gelukkig zit het er wel in en met flink oefenen komt het er ook uit.
Met partner en medestudenten uren papegaaien. Dat is het herhalen van wat iemand zegt en ook een goede techniek in diverse lastige situaties, wat ook thuis goed van pas bleek te komen! Dit en de vele andere technieken die je tijdens de opleiding leert, stomen je klaar voor het begeleiden van gasten op hun vakantie.

En daar heb ik het allemaal voor gedaan.
Dus mijn blijdschap was enorm groot toen ik afgelopen week mijn ANVR pas binnenkreeg én de bevestiging dat ik dit binnenkort allemaal in de praktijk kan gaan toepassen. Half april 2017 ga ik op stagereis naar Italië, waarna ik ingezet zal gaan worden om zelfstandig reizen te gaan begeleiden voor Kras!

Dus als jij binnenkort van start gaat met de opleiding van het IVOR, lucky you!

Buon Viaggio!

Ageeth Cioccolini Gotink
ANVR gecertificeerd Tour Manager

 



‹ Terug