Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Age de Jong


Nieuwsgierig Aagje, what’s in a name, werd ik toen ik afgelopen zomer een groep op eenzelfde kleur fiets, en fietstas bij ons over de dijk zag rijden. ‘S avonds in de haven zag ik dezelfde fietsen bij een boot staan en aan dek een groep vrolijke buitenlanders met een drankje in de hand.

Dat moet vast heel leuk zijn om zo’n groep al fietsend door ons mooie land te begeleiden dacht ik. Thuis kwam ik al googlend (nieuw scrabblewoord?) en YouTubend (?!) Boat and Barge tegen en was verkocht. Als werkzoekende 60 plusser wist ik inmiddels dat alle verhalen rond mijn leeftijdscategorie waar bleken te zijn. Serieus solliciteren bleek frustrerender dan vooraf gedacht. Waarom dan niet wat leukers te gaan doen naast de sollicitatieplicht.

Als bestuurslid van een personeelsvereniging, organiseerde ik wel eens stadswandelingen of bezoeken aan huisvesting van de Oranje’s, vaak in combinatie met een rondvaart of een vorkje prikken. Leuk om te doen en leuk tevreden collega’s met partner- familie-, of vrienden te zien.
Dus startte ik in oktober 2017 de IVOR opleiding en herinneringen aan mijn part-time studietijd kwamen weer boven. De gezellige, maar intensieve “school” dagen op de gewijde grond van het mooie Dominicanenklooster in Zwolle, leverden daarnaast ook nog veel lees- en huiswerk op. Net als toen, zeg maar. Maar vervelend?? Helemaal niet. Alle leerstof sloot aan bij mijn nieuwsgierigheid en dan is huiswerk maken leuk. De nagespeelde standplaatshost-, reisleider situaties, waarbij medecursisten heel goed die hele vervelende of zielige of zeurende of zieke etc…gast speelden, het maken van info mappen, het voorbereiden van een meerweekse rondreis buiten Europa etc.. het had allemaal mijn grote belangstelling.

Nu ruim 4 maanden later mag ik mij ANVR gecertificeerd reisleider noemen en kwam ik in gesprek met HAT tours in Haarlem.
Na een relaxed en leuk gesprek, ben ik tot hun reisleiderbestand toegevoegd en ga dus dit jaar al Boat en Bikend groepen buitenlanders ons mooie land laten zien. De planning is nog niet helemaal rond, maar waarschijnlijk ga ik in april, nog geen jaar nadat ik een groep over de dijk zag fietsen, mijn “maidentrip” maken als reisleider met een groep buitenlanders op dezelfde kleur fiets, en zelfde kleur fietstas.

Met vriendelijke groet
Age de Jong

Noot van het IVOR; Age is ANVR gecertificeerd reisleider‹ Terug