Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Afrika Reizen net even anders

Het begin

Na ruim 38 jaar werken was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging.

In 2009 ging ik voor 4 maanden en in 2011 nam ik 1 jaar onbetaald verlof om vrijwilligerswerk te doen in de townships, voor een ontwikkelingsorganisatie in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.

Tijdens dat jaar heb ik het besluit genomen om mij voorgoed te vestigen in Port Elizabeth.

Maar wat ga ik dan doen, want een mens moet ergens van leven.

 

Intussen hadden veel mensen in Nijverdal al eens tegen mij gezegd: “Goh, Janny je bent zo enthousiast over Zuid-Afrika, laat ons dat mooie land eens zien”.

Terug in Nederland hebben een vriendin en ik een informatieavond gehouden over een 18 daagse reis. Bedoeling was en is om de reis te gaan doen met maximaal 12 personen.

Er kwamen veel mensen op de informatieavond en dezelfde avond hadden we twee groepen vol.

We hebben de hele nacht wakker gelegen; wie had hier nu op gerekend. En de reis moest nog uitgestippeld worden.

 

De eerste reis

We hadden, zoals gezegd dus 2 groepen en de reis moest nog uitgezet worden.

Dat deden we in september 2012,we hebben de reis uitgezet , de route, de overnachtingen en excursies.

 

Afrika Reizen, net even anders

Eenmaal terug wist ik het zeker; ik ga mijn eigen reisbureau starten.

In mei 2013 was het zover, trots als een pauw zette ik mijn handtekening bij de Kamer van Koophandel. Afrika Reizen, net even anders was geboren en Janny Meijerink is de oprichtster.

Hoe verder? Want ik wist natuurlijk ook wel dat ik nog heel veel moest leren als reisbegeleider.

Intussen heb ik mijn huis verkocht en de baan opgezegd en sinds december 2013 woon ik permanent in Port Elizabeth.

 

IVOR opleiding

Als je een eigen bedrijf hebt en je wilt alles zelf regelen, dan moet je het goed aanpakken . Van een kennis hoorde ik over IVOR Reisbegeleiding en was erg enthousiast over de opleiding. Heb gelijk gekeken op de site, mij aangemeld en ik werd uitgenodigd voor een intake gesprek. De opleiding was in Zwolle, in het Dominicanen klooster en een geweldige plek. In september ben ik gestart met de opleiding, de groep bestond uit 12 personen. Vanaf het begin vond ik het een geweldige opleiding, pittig en er moest veel gebeuren. Maar ik was zo enthousiast en gemotiveerd. Een goede afwisseling van docenten, deskundig en goed. Ik had geen betere opleiding kunnen kiezen.

Veel tijd was er voor rollenspel en praktijkvoorbeelden; heel erg leerzaam.

 

Tijdens de opleiding waren er twee praktijkdagen in Zwolle en Schiphol en omgeving. Dat zijn de leermomenten, dat is de praktijk. We gaven elkaar als groep een hele goede feedback en natuurlijk kregen we die ook van de docent. In december was het examen en dat ging goed en net voor kerst kwam de uitslag en ik was geslaagd. Ik was zo blij, zo bij en heb weer de hele nacht wakker gelegen. Ik had mijn eigen bedrijf en was gediplomeerd IVOR reisbegeleider.

 

De opleiding is een echte aanrader, of je nu standplaatshost of reisleider wilt worden. Tijdens de opleiding kom je in de hele wereld, omdat iedereen zijn favoriete land heeft. Maar neem de opleiding serieus, je doet het niet zomaar even. Stop er veel tijd en energie in; je krijgt het dubbel terug. Je betaalt veel geld , dus moet je alles uithalen wat er inzit; ik heb dat in ieder geval wel gedaan.

 

Op dit moment

In januari begin ik met een nieuwe reis Johannesburg, Lesotho, Swaziland en Draknebergen.

De groep zit vol, 10 mensen en ik heb er heel veel zin in. Vind het super spannend hoe alles gaat

Janny Meijerink

www.reisnaarafrika.nl

+27 60 383 3741