Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Martin Bestebreurtje


TEGEN DE STROOM IN

‘Mijn naam is Martin Bestebreurtje en ik wil mijn hele leven eigenlijk al reisleider worden, het is er echter door allerlei gebeurtenissen nog niet van gekomen en dat moet nu maar eens veranderen’… dat waren letterlijk mijn eerste woorden gericht aan Emile tijdens mijn intake gesprek. En het is waar, want een ieder die mij kent weet dat ik altijd bezig ben geweest met reizen, het geven van tips en het organiseren van trips en het daadwerkelijk begeleiden ervan. Ik had er echter nooit mijn beroep van gemaakt en dat terwijl ik dat vanaf mijn jeugd al wilde.

Mijn vader had meerdere bedrijven in de autobranche en het leek logisch dat ik daar mijn beroep van zou maken, bloed kruipt echter waar het niet kan gaan. Het reizen bleef trekken en op relatief jonge leeftijd maakte ik al reizen naar meerdere verre landen. Ook toen er een relatie en kinderen kwamen bleef het reizen doorgaan, weliswaar aangepast aan de mogelijkheden maar toch…

In 2019 heb ik (met een herexamen mondeling) mijn IVOR diploma in ontvangst mogen nemen. Examens zijn nooit echt mijn ding geweest, altijd al een man van de praktijk en al doende leren, dan ben ik op mijn best. Ik was oprecht heel erg blij!

Erna volgde een hele periode van solliciteren waarbij het mij eerlijk gezegd niet echt mee zat. Een aantal medecursisten hadden vrij snel de eerste klussen maar ik niet helaas. Ik heb veel geleerd tijdens de opleiding maar wellicht nog meer tijdens deze periode. Hoe kan ik mij anders presenteren, hoe val ik op de juiste manier, hoe overtuig ik de een touroperator van mijn competenties en de wil een reis zo goed mogelijk te begeleiden, hoe ga ik om met teleurstellingen etc etc. Levenslessen dus!

Ik heb toen uit eigen beweging en op eigen kosten geregeld dat ik met een professionele reisleidster mee mocht lopen middels een kunst en cultuur reis naar Sicilië, zij liet mij de fijne kneepjes van het vak zien en liet mij oefenen op haar eigen groep. Ik zou bijna zeggen dat dit een vast onderdeel van de IVOR cursus zou moeten zijn want op deze manier maak je echte vlieguren en leer je dus heel veel in de praktijk. Het was elke geïnvesteerde euro waard en ik kan het een ieder aanraden.

Toch kwam die eerste klus maar niet en op een bepaald moment had ik daadwerkelijk geen ijzers meer in het (sollicitatie) vuur en besloot ik het roer om te gooien. Ik ging onorthodox te werk middels een heel andere manier van solliciteren en dat werkte! Tijdens een beurs ben ik naar door mij vooraf geselecteerde touroperator gestapt en heb mij daar voorgesteld en een praatje gemaakt. Wel een brief, en een CV vooraf gestuurd en deze als referentie gebruikt. Maar op dat moment vooral gewoon mijzelf, en heb ik de welbekende 60 seconden presentatie gehouden, die we tijdens de cursus dagen moesten uitvoeren. Ik vertelde hem over mijn ambities en de wil om het andere mensen naar de zin te maken, mijn reiskennis te delen en tegelijkertijd zelf landen te bezoeken om op deze manier mijn eigen reislust te bevredigen. Dat laatste is natuurlijk onontbeerlijk ook een drijfveer en daar moet je eerlijk over zijn.

Ik had meteen een klik en goed contact met deze touroperator en werd na een tweede gesprek op kantoor ingelijfd in zijn ‘nieuwe reisleiders team’  Ik werd verwacht voor een reisleiders bijeenkomst en zou daarna meteen aan de slag gaan…..en toen kwam het virus Covid-19!  Wat een ellende, voor zoveel mensen in de branche, voor zoveel reizigers, zoveel gedupeerden. Met verbazing en ontzag stond ik aan de zijlijn en probeerde te bevatten wat er allemaal gebeurde.

De hele reiswereld ging plat, er werd niet of nauwelijks nog gereisd. Dit had nog nooit iemand meegemaakt, er stonden ineens duizenden banen in Nederland op de tocht en daarmee zag ik ook mijn toekomstperspectief wegdrijven. Niet echt leuk dus…

De touroperator hield mij middels e-mails op de hoogte van het reilen en zeilen binnen het bedrijf en de branche en mede daardoor bleef het contact bestaan. Op een gegeven moment waren er korte trips, volledig Corona proof in NL weer in trek en deze werden goed verkocht. Ik besloot er zelf één te boeken om op deze manier ervaring op te doen en te bekijken hoe het bij deze T.O. in zijn werk ging. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik er zelf ook wel even ‘uit’ wilde na de eerste lockdown en wilde dus eigenlijk op deze manier ‘het mes aan twee kanten laten snijden’

De T.O. zag het echter heel anders en vond dat ik inderdaad mee moest,…. maar dan als reisleider! Jij wilt zo graag, dan maar meteen aan de slag, zei hij.

Twee weken later stond ik voor mijn eerste groep, het was fantastisch en het ging heel erg goed. Heel fijn en zeker goed voor je zelfvertrouwen als je het zo’n eerste keer op deze manier mag ervaren.

Al het op de cursus geleerde kon ik nu in de praktijk brengen. Ik vond het oprecht heerlijk en genoot van het werk en van de trip zelf.

Inmiddels ben ik weer een reisje verder, ook deze volledig Corona-proof ingericht, en heb ik er nog een aantal in het vooruitzicht, reeds geboekt met vertrekgarantie. Het contact met de touroperator is prettig en er is wederzijds vertrouwen en respect voor elkaar.

Mijn eerste review heb ik ook reeds ontvangen; ‘Perfecte, professionele en gezellige reisbegeleiding van Martin Bestebreurtje. Hij had veel aandacht voor de gezelligheid binnen de groep, mijn complimenten’ Dat voelde heel goed want daar doe je het toch voor, in mijn ogen. Alles om het de deelnemer naar de zin te maken en hen een prettige tijd te bezorgen. Uiteindelijk is het zo, dat als de groep het leuk heeft, jij zelf ook een leuke tijd hebt! Het blijft wel werk, want je gedurende de hele trip sta je continue op ‘aan’ maar dat went snel genoeg.

Mijn eerst gestelde doel in 2019 was om een aantal trips naar het door mij zo geliefde Ierland te mogen en kunnen maken. Na overleg met de T.O. heb ik de toezegging gekregen om ook dit te gaan begeleiden en als het Corona virus een beetje beheersbaar en beteugeld wordt zitten deze reizen voor mij dus nu daadwerkelijk in de pen. Een fantastisch vooruitzicht!

Het is gelukt, mijn doel nagestreefd, de eerste trips gemaakt, heel veel wijzer geworden en ervaring opgedaan, en ik ga door…..Tegen de stroom in…als dat nodig is.

Martin Bestebreurtje

 ‹ Terug