Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Janny Meijerink


Het begin:  Na ruim 38 jaar werken bij de Gemeente Hellendoorn, was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging.

In 2009 ging ik voor 4 maanden naar Zuid-Afrika. En in 2011 nam ik 1 jaar onbetaald verlof om vrijwilligerswerk te gaan doen  in de townships,  voor een ontwikkelingsorganisatie in Port Elizabeth, Zuid-Afrika. Tijdens dat jaar heb ik het besluit genomen om mij voorgoed te vestigen in Port Elizabeth. Intussen hadden veel mensen al eens tegen mij gezegd: “Goh, Janny je bent zo enthousiast over Zuid-Afrika, laat ons dat mooie land eens zien”.

Terug in Nederland hebben een vriendin en ik een informatieavond gehouden over een 18 daagse reis. Er kwamen veel mensen op de informatieavond en dezelfde avond hadden we twee groepen vol. We hebben de hele nacht wakker gelegen; wie had hier nu op gerekend.

De eerste reis: In september 2012 hebben we de reis helemaal uitgezet, de route, de overnachtingen en excursies. Marieke, mijn vriendin woont al 20 jaar in Zuid-Afrika, dus wist vele mooie plekken. Het is de bedoeling dat ik met de groep meega als reisbegeleider.

Afrika Reizen, net even anders: Eenmaal terug wist ik het zeker; ik ga mijn eigen reisorganisatie starten. In mei 2013 was het zover, trots als een pauw zette ik mijn handtekening bij de Kamer van Koophandel. Afrika Reizen, net even anders was geboren en Janny Meijerink is de oprichtster. Hoe verder? Want ik wist natuurlijk ook wel dat ik nog heel veel moest leren als reisbegeleider.

Dé IVOR opleiding: Van een kennis hoorde ik over de IVOR opleiding en zij was erg enthousiast over de opleiding.

In september ben ik gestart met de opleiding, de groep bestond uit 12 personen. Vanaf het begin vond ik het een geweldige opleiding, best pittig en er moest veel gebeuren. Maar ik was zo enthousiast en gemotiveerd. Een goede afwisseling van docenten, allemaal erg deskundig en goed. Ik had geen betere opleiding kunnen kiezen.

Veel tijd was er voor rollenspel en praktijkvoorbeelden; heel erg leerzaam. Tijdens de opleiding waren er twee praktijkdagen; dat zijn de leermomenten, dat is de praktijk. In december was het examen en dat ging goed en net voor kerst kwam de uitslag; ik ben geslaagd. Ik was zo blij en heb weer de hele nacht wakker gelegen. Ik heb nu mijn eigen bedrijf én ben gediplomeerd IVOR reisbegeleider. Inmiddels heb ik me laten inschrijven in het ANVR tourmanagersregister en ben nu ook ANVR gecertificeerd reisleidster.

De opleiding is een echte aanrader, of je nu standhost of reisleider wilt worden. Stop er veel tijd en energie in; je krijgt het dubbel terug.

Op dit moment: In juli 2013 heb ik mijn huis verkocht en daarna mijn baan opgezegd. Sinds december woon ik in Port Elizabeth en mijn bedrijf is gevestigd in Nederland. Vanuit Port Elizabeth regel ik alles en het begint te lopen.

Ik heb mijn hart gevolgd, dromen laten uitkomen en dat niet zonder pijn of stoot, maar enorm de moeite waard. Je bent nooit te oud om het roer om te gooien en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

IVOR heeft daar een belangrijke bijdrage aangeleverd. Succes met de opleiding en wie weet zien we elkaar ooit bij Afrika Reizen, net even anders!

Janny Meijerink, 58 jaar

Afrika Reizen

 ‹ Terug