Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

How Dutch is New York?

Gepost op donderdag, 14 maart 2019 door Renske Buursma

Negen audiotours rond Nederlands erfgoed in New York

Tijdens een reis door het oostelijk deel van Noord-Amerika ontdekten we hoeveel Nederlands erfgoed er nog te vinden is in de stad en de staat New York. Verwonderlijk is het niet helemaal: dit hele gebied was in de 17e eeuw de kolonie Nieuw-Nederland, met als hoofdstad  Nieuw-Amsterdam  (het huidige New York).  Toch waren we verrast door alles wat we tegenkwamen: in de Hudson Vallei bijvoorbeeld the Old Dutch Church, het oudste kerkgebouw van de staat New York, en de Philipsburg Manor van Frederick Philipse, timmerman in de tijd van Stuyvesant, die zich tot grootgrondbezitter had opgewerkt.

In de stad New York staat nog maar één gebouw uit de Nederlandse tijd (1625 – 1664): de Wijckoff Farmhouse in Brooklyn.  Maar ook op Manhattan, waar geen huis uit de Nederlandse periode meer overeind staat, is nog veel Nederlands erfgoed te vinden. De straten in Lower Manhattan zijn zo kronkelig als een oude Nederlandse binnenstad, terwijl het stratenplan van de rest van Manhattan langs een liniaal is getekend. Dat komt omdat het huidige stratenplan nog min of meer dat van Nieuw-Amsterdam volgt.  In Pearl Street (voorheen Paerel Straet)  is nog een stukje zichtbaar van de fundamenten van het oude Stadthuys van Nieuw-Amsterdam. En Stone Street heet zo omdat het de eerste straat was die werd geplaveid met klinkers en daarom Steen Straet was gaan heten. Voordien heette hij Brouwers Straet, want er zaten veel brouwerijen en kroegen. Stone Street staat nog steeds bol van de eet- en drinkgelegenheden!

Nieuw Amsterdam was onvoorstelbaar klein. De noordgrens was een houten omheining, de wal, en op die plek loopt nog steeds Wall Street. In het plaveisel zijn houten markeringen geplaatst om aan te geven waar de omheining precies heeft gestaan.

Na al die ontdekkingen vonden we het zo jammer dat maar weinig mensen hiervan weten, dat we plannen maakten om groepsreizen naar het Nederlands erfgoed in New York te organiseren. Omdat we niet uit de reiswereld komen, hebben mijn partner, Anco Nanninga, en ik in 2014 de IVOR-cursus Reisbegeleider gevolgd. Daar leerden we hoe je reizen kon begeleiden, hoe je je moest voorbereiden, wat de valkuilen waren en wat je kon verwachten bij het organiseren van groepsreizen. Toen we de cursus hadden afgerond zochten we naar wegen om ons doel te verwezenlijken. En dat viel niet mee. De eerste reisorganisatie waarbinnen we onze reis wilden aanbieden, vond het een heel leuk plan, maar had net in die periode geen emplooi voor nieuwe reisbegeleiders. Bij twee andere organisaties zijn onze plannen wel  in de programma’s opgenomen, maar de een was waarschijnlijk te klein en de ander te groot om voldoende belangstellenden te krijgen.

We bleven zoeken naar mogelijkheden om meer mensen kennis te laten maken met het Nederlandse verleden van New York. De vorm die we daarvoor vonden, was het maken van tweetalige audiotours langs Nederlands erfgoedin een app voor smartphones en tablets. We maakten gebruik van de bestaande reis- en museum app van izi.TRAVEL. De app is gratis en dat zijn onze audio tours ook. We hebben het afgelopen jaar negen tours gemaakt met subsidie van het Nederlands Consulaat in New York, de Society of Daughters of Holland Dames en het matchingfonds van DutchCulture in Nederland. Al onze tours beginnen met “How Dutch Is New York?”.

Er vanuit gaande dat de lezers van deze blog reisliefhebbers zijn, zou ik iedereen willen aanraden: geef jezelf een gratis cadeautje door de izi.TRAVEL app te downloaden. Onze tours zijn te vinden onder regio ‘New York’, maar als je “How Dutch Is New York?” intypt, komen ze alle negen meteen tevoorschijn.

Op de website van izi.TRAVEL zijn ze ook te zien en te beluisteren. Op onze eigen website  geven we directe links naar de audiotours: www.dutchheritageworldtours.nl. Net als in de app kun je kiezen tussen de Engelse en de Nederlandse versie.

De audiotours in New York zijn het begin van een veel groter project. Het is onze bedoeling in alle landen met Nederlands erfgoed dergelijke audiotours te maken. Daarover bericht ik later graag meer.

Mariska Hammerstein

Dutch Heritage World Tours

Noot van het IVOR: Mariska is ANVR gecertificeerd reisleider

 

 

Terug