Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

YOU-Experience: Your Own Unique experience

Gepost op maandag, 3 december 2018 door Renske Buursma

Toen ik in oktober 2017 op de laatste dag van mijn tweede reis door Nepal op een dakterras zat, met een Dahl Bat (lokaal gerecht), een Everest biertje en uitzicht op de prachtig verlichte tempel, wist ik het zeker: ik ga een reis naar Nepal organiseren!
Binnen no time stond het programma op papier. Een reis met een gevarieerde mix van natuur, cultuur, groepsactiviteiten, vrije tijd, actie en rust. Ik heb een facebook pagina aangemaakt (Nepal reizen), het verblijf, vervoer en vermaak geregeld en de reis gepromoot en ging in maart 2018 met 6 mensen op pad.
Wat is dit een leuke baan, dacht ik. Ik voelde me helemaal thuis in mijn rol als reisleider. Ik vind het leuk om te organiseren en om mensen te enthousiasmeren. Ook vind ik het heel mooi om te zien hoe een groep vorm krijgt. Het was een fantastische reis en de deelnemers waren enthousiast en ontzettend dankbaar. Dit was duidelijk de baan voor mij.

Nu ik zeker wist dat ik reisleider wilde worden, wist ik ook wat mijn volgende stap zou zijn: IVOR! Ik wilde graag meer stevigheid krijgen in mijn rol als reisleider. Er waren tijdens de reis weinig onregelmatigheden. Ik was me er wel van bewust dat ik wel onregelmatigheden kan verwachten. Hoe ga je daar dan mee om? Dat wilde ik graag leren.

Tijdens de IVOR opleiding heb ik zoveel geleerd. Alhoewel ik tijdens mijn studies al veel communicatievakken gehad had, heb ik het bij IVOR echt meteen toe kunnen passen. Door te oefenen en te oefenen maak je je bepaalde technieken dan ook echt eigen. Hoe breng je moeilijke boodschappen over? Hoe ga je om met klachten en weerstanden? Welke woorden gebruik je en welke woorden kun je beter vermijden?
Het leukste vond ik de rollenspellen waarin verschillende situaties gespeeld worden waarin moeilijke situaties aan bod kwamen die je tijdens een reis tegen zou kunnen komen. Ik kon vaak casussen pakken uit mijn eigen reis, waardoor het voor mij nóg levendiger maakte. We hebben met de groep ook echt veel lol gehad tijdens de rollenspellen.
Mijn grootste leerdoel tijdens de opleiding werd: de puntjes ván de i halen. Ik wil dingen graag zo goed mogelijk doen en dat mocht wel een tandje lager, want dan kom je veel relaxter over. De leerdoelen die je tijdens de opleiding tegenkomt, zijn ook leerdoelen in je persoonlijke ontwikkeling. Dat maakt deze opleiding zo interessant. Je werkt intensief naar een einddoel met een groep die steeds meer naar elkaar toegroeit en elkaar stimuleert in elkaars ontwikkeling.

Alles wat ik geleerd heb, heb ik kunnen gebruiken in de twee reizen naar Nepal die ik afgelopen oktober begeleid heb. Mijn draaiboek zat beter in elkaar, ik had alle noodnummers op een rijtje, ik had een welkomst-praatje uitgewerkt en kon voor mezelf definiëren welke rol van leiderschap ik op welke momenten het beste in kon zetten, mede in het belang van een fijne groepsdynamiek.

Momenteel heb ik een eigen bedrijf: YOU-Experience dat staat voor Your Own Unique Experience. Vrijheid en verbondenheid staat centraal en natuur is een vast ingrediënt. Ik ben momenteel bezig met de organisatie van de volgende Nepalreis van 18 tot 29 maart 2019.

Daarnaast organiseer ik een Oud en Nieuw experience op 30, 31 december en 1 januari in het Brabantse Oisterwijk. 2,5 dag vol natuur, lekker eten, creatieve workshops, kampvuur en een gezellig dansfeestje op de 31ste. Er komen een aantal stelletjes en er komen ook veel mensen alleen.

Wil je meer weten over het nieuwjaarsevenement en/of de reizen naar Nepal, neem dan een kijkje op www.you-experience.com of op de facebookpagina ‘Nepal reizen’ of ‘YOU-Experience’.

Namasté,

Floor Smit

Noot van het IVOR: Floor is ANVR gecertificeerd reisleider

 

Terug