Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Blended Learning: On- en Offline leren

Gepost op vrijdag, 12 oktober 2018 door Renske Buursma

Blended Learning: on- en offline leren

IVOR: Opleidingsinstituut Voor Opleidingen in de Reiswereld, staat bekend om de praktijkgerichte opleidingen voor Reisbegeleiding, voor zowel uitgaand- als inkomend toerisme.

Recent was ik aanwezig bij een expertmeeting van Reiswerk waarbij ‘online leeroplossingen’ en ‘een leven lang ontwikkelen middels een online leerplatform’ werden gepresenteerd. Een inspirerende middag, gelardeerd met veel Engelse begrippen; blended learning, VR learning, webinars, Learning & Development etc. Interessant om te horen en te zien welke leermogelijkheden er tegenwoordig allemaal zijn, oneindig veel!

Als opleidingsinstituut is het noodzakelijk om het studiemateriaal actueel te houden en te zorgen dat de lesstof aangeboden wordt die past in de tijdsgeest.
Zo was er 28 jaar geleden, toen het IVOR werd opgericht, nog geen sprake van internet, computers, laptops, smartphones en social media.
De cursusmap bestond uit een losbladig systeem zodat er snel en accuraat aanpassingen konden worden gedaan naar de actualiteit. Dit losbladige systeem bestaat nog steeds. In een steeds sneller veranderende branche, wereld, bewijst het destijds gekozen systeem nog steeds zijn nut.

Echter, door de jaren heen zijn er veel, héél veel vernieuwingen geweest, denk alleen al aan de komst van internet.

Ook het IVOR heeft de afgelopen jaren niet stil gestaan, denk bijvoorbeeld (heel eenvoudig én effectief) aan de PowerPoint presentatie. Waar zouden we zijn zonder beeldende ondersteuning. De theorie over duurzaam toerisme wordt online ondersteund met een online training als huiswerkopdracht en de DISC methodiek is als leermethodiek ingebracht om te kunnen oefenen met verschillende reizigers typen.
En dan kom ik bij de essentie van het reisleider-vak, het begeleiden van mensen tijdens hun vakantie, gastgericht handelen, het om kunnen gaan met allerlei verschillende reizigers, met verschillende achtergronden, met verschillende verwachtingen en levens- en reizigers ervaringen.
Tijdens de IVOR opleiding wordt er, naast vakkennis en procedures, bovenal getraind op gedrag en communicatie. Het presenteren voor een groep, feedback kunnen geven en ontvangen. Omgaan met weerstanden, groepsprocessen, verschillende leiderschapsstijlen kunnen toepassen, slecht nieuws gesprekken, omgaan met calamiteiten. etc.
Het beheersen en toepassen van de verschillende communicatiestijlen én gedrag leer je alleen maar offline.

Vanzelfsprekend zijn er in het reisleider vak ook genoeg aspecten die online te leren zijn, denk aan de procedures en vakkennis; het in- en uitchecken van gasten, de alarmcentrale, verkoopmethodieken, het handboek van de touroperator, opbouw draaiboek, administratie bijhouden, kennis van bestemmingen etc.

Ik ben voldoende nieuwsgierig, geprikkeld én enthousiast om me er verder in te verdiepen, maar gebleken is dat het offline klassikaal leren, oefenen en trainen, onmisbaar is in een wereld waarbij de gasten steeds mondiger worden. En wat te denken aan het elkaar inspireren en stimuleren, iemand in de ogen kunnen kijken, feedback geven en ontvangen, de lach aan het einde van een leerzame dag, het groepsgevoel en het netwerken.

Juist in wereld waarbij we bijna altijd online zijn, is het ‘ouderwetse’ offline klassikaal leren van grote toegevoegde waarde.

Ingrid van Tilbeurgh
Opleidingsmanager IVOR

Terug