Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

FROM RUSSIA WITH LOVE

Gepost op donderdag, 3 augustus 2017 door IVOR

From Russia with love

Begin juli ben ik op studiereis geweest met een groepsreis van SRC-Reizen naar Rusland; Moskou en St. Petersburg. Heerlijk om weer eens geheel verzorgd op reis te gaan; en natuurlijk was ik heel benieuwd naar de groep, de reisleider, en natuurlijk het land, de Russische cultuur met zijn rijke geschiedenis.

Op de luchthaven van Moskou maakte onze reisleider zich bekend; Sven. Hoe bijzonder is het om met een (Nederlandse) Russisch Orthodoxe priester op pad te gaan, die in Rusland heeft gestudeerd en dus de taal kent én ook nog eens ANVR gecertificeerd is!

Heel verrassend sprak de Russische gids Nederlands. ‘Onze’ Nadia, een gepensioneerde dame van 72 jaar, had de energie van een 30-jarige! Ongelofelijk! Ze was onvermoeibaar en ondanks haar lengte liet ze zich niet wegzetten. Zo bleek later bij de entree van het Kremlin waar een rij van zeker 1,5 uur wachtenden stond, allemaal groepen. ‘Onze’ Nadia schudde NEE, maande ons te blijven wachten, en stapte kordaat weg. Waar ze heen is geweest en wie ze gesproken heeft weten we niet, maar ze kwam terug en ‘beval’ ons haar te volgen en dicht bij elkaar te blijven. Zo liepen we als olifantjes, elkaar vasthoudend, de trap op, de andere wachtenden achter ons latend.

Moskou, Het Rode Plein, het Kremlin, de metrostations gebouwd als paleizen voor het volk, de begraafplaats met zijn beroemdheden, het drukke warme zakencentrum van Rusland heeft een onuitwisbare indruk achter gelaten. Ik ben ervan overtuigd dat je deze stad het beste kunt bezoeken in een georganiseerde (groep)reis, de extra info en anekdotes van Sven en Nadia waren meer dan welkom en zorgden voor een goede afwisseling en balans.

 

St. Petersburg is een compleet andere stad, liefelijk, overzichtelijk, alles te bewandelen én met de Hermitage als indrukwekkende middelpunt. We hadden wederom een Nederlands sprekende gids die bruiste van energie. De verschillen en de rivaliteit tussen Moskou en St. Petersburg werd door haar goed beschreven. Er zijn vanzelfsprekend ook grapjes over. Een ervan vertelde ze ons; ‘het beste wat uit Moskou komt is de trein die naar St. Petersburg gaat’

Hoe bijzonder is het om In de Hermitage te zijn en alles van zo dichtbij te kunnen zien. En het is waar; je kunt er makkelijk 2 dagen rondlopen en dan nog niet alles gezien hebben. Op verzoek van een van onze groepsgenoten heeft reisleider Sven tickets geregeld voor het Zwanenmeer in het koninklijke theater van de Hermitage. Het theater is piepklein en je kunt het orkest aanraken, zo dichtbij en overzichtelijk is het. Ik moest mezelf wel even knijpen toen ik daar zat; wat een geweldige ervaring!

Ik heb een bijzondere studiereis gemaakt en Rusland heeft een grote indruk op me gemaakt. Natuurlijk heb ik weer veel geleerd van groepsprocessen, taakvolwassenheid van de groep, samenwerking tussen reisleider, gids en chauffeur. Zeker toen de bus tijdens de stadsrondrit kapot ging, kreeg ik het gevoel in het IVOR examen beland te zijn… 😊

Ingrid van Tilbeurgh
Opleidingsmanager IVOR

 

 

Terug