Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

De fietsvakantie; you love it, or you hate it

Gepost op donderdag, 31 augustus 2017 door IVOR

De fietsvakantie; you love it, or you hate it

Well, I love it! 😊

Fietsvakanties; ze zijn er in vele vormen en maten. Je kunt in een groep fietsen, een groepreis mét meefietsende reisleider. Je kunt alleen fietsen (met partner of kleine vriendengroep), maar wél georganiseerd door een touroperator. Je kunt je bagage laten verplaatsen naar de volgende accommodatie, je kunt je eigen bagage meenemen. Hoe dan ook, je zult altijd per fiets reizen, door weer en wind. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om te fietsen met een elektrische fietsen. Er zijn zelfs mountainbikes met trapondersteuning, erg handig en ideaal op sommige routes.

Voor mij is de fietsvakantie dé ideale vakantie! Je staat in nauw contact met de natuur en het gaat (gelukkig!) sneller dan wandelen. Er is geen mooier moment dan ’s ochtends vroeg op de fiets te stappen richting de zon, met de wind in de rug en de bedauwde natuur te ruiken, héérlijk! Natuurlijk zijn er ook momenten geweest die ik vervloekt heb en er totaal door zat. Ik fiets graag in Frankrijk, de natuur is daar prachtig, er zijn bijzonder mooie beschreven routes, maar ook via GPS te downloaden. Maar ook in Nederland kun je op onverwacht mooie plekjes komen waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Voordeel van fietsen in Nederland is dat het grotendeels vlak is. Maar tijdens mijn laatste trip werd ik weer keihard geconfronteerd met de eeuwige Zeeuwse tegenwind (en regen)….. Fietsen in heuvellandschap geeft op de top een grote beloning in de vorm van adembenemende vergezichten. Maar je moet er wél eerst zien te komen, en soms valt dat bitter tegen.

Wanneer is je fietsvakantie geslaagd? Dat hangt natuurlijk af van je verwachtingen en de zaken die je vooraf hebt geregeld. Als je je accommodaties vooraf hebt vastgelegd, dan is je route / afstand grotendeels al bepaald. Slaap je op campings (en neem je die extra bagage zelf mee), of liever in B&B’s / hotels? Kun je zelf een band plakken? Een gebroken ketting maken? Heb je vooraf getraind en ben je fit? Fiets je binnen Europa op je eigen fiets, of heb je een (tegenvallende) leenfiets? Heb je een fietsvakantie geboekt bij een reisorganisatie of zoek je het zelf liever allemaal uit.

Mijn mooiste herinnering was tijdens een fietsvakantie in Frankrijk; ik kwam helemaal kapot aan in een dorpje en het routeboekje gaf aan dat er een overnachtingsadres in dat dorpje was. Bij de bakker heb ik naar dat adres gevraagd, nadat ik eerst wat lekkers had gegeten (voordeel van de fietsvakantie; je komt niet aan 😉) De bakker zei dat dat adres wegens vakantie was gesloten. Echt, de moed zakte in mijn schoenen. Als je heel de dag, berg op en af hebt getrapt, dan is de batterij echt wel een keertje helemaal leeg en fiets je niet makkelijk, nog even, 10 kilometer naar het volgende dorp. De bakker had dat waarschijnlijk goed begrepen en begon te bellen. En met succes! Ik mocht komen, was welkom. Jippie nog 7 kilometer fietsen tot de douche, eten en bed! Dat zou nog wel lukken! Ik werd heel vriendelijk ontvangen en er werd snel een kamer in orde gemaakt. Helaas was er geen restaurant, niets te eten…… het restaurant lag 15 km verder op. Ik besloot mijn laatste energierepen te eten en vroeg naar bed te gaan. Morgen een nieuwe dag met nieuwe kansen…. De gastvrouw begreep dat er iets moest gebeuren en ze zei dat ik maar alvast moest douchen, ze zou wel iets klaarmaken voor me. Toen ik gedoucht had en uit het raam keek, zag ik links een vrouw aankomen met brood, rechts kwam een andere vrouw met tomaten en andere lekkere dingen. Eenmaal beneden stond de tafel gedekt met allerlei heerlijke salades, brood, tomaten, paté, rosé noem maar op! Ik was zoooo blij, wat bijzonder. Datzelfde moment zei ze dat ze die avond naar een feestje was en dat ik lekker kon blijven zitten. Ik hoefde niet af te ruimen. Natuurlijk heb ik dat wél gedaan. Hoe bijzonder is het dat iemand zijn huis ter beschikking stelt aan een vreemdeling! Het vertrouwen dat ik kreeg en de warmte waarmee ik werd ontvangen heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt. Ik denk daar nog vaak aan terug en probeer ervan te leren om ook het vertrouwen in de medemens te houden.

Ingrid,

Opleidingsmanager bij het IVOR

Terug