Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

REISLEIDER: BETAALDE VAKANTIE?

Gepost op dinsdag, 15 november 2016 door Patrick van t Hooft

Werken als reisleider: in de ogen van veel mensen lijkt het verdacht veel op een soort betaalde vakantie. Dat het dat níet is, wist ik natuurlijk ook wel toen ik eind 2015 begon aan de IVOR-cursus. Maar het trok me toch: een aantal keren per jaar je voortkabbelende leventje inruilen voor iets heel anders. Maar hoe zou het écht zijn, en hoe zou het voélen? Is het vooral hard werken en permanent klaar staan voor iedereen, of is er ruimte om ook te genieten van waar je bent, wat je ziet en wat je doet? En is er dus toch iets wáár van dat beeld: betaalde vakantie?

Hieronder mijn voorlopige balans na één seizoen, waarin ik vier maal reisleider was bij een fiets/vaarvakantie (in Nederland, België en Frankrijk) en éénmaal een stedentrip naar Valencia begeleidde.

 

Om meer kans te maken aan de bak te komen, besloot ik de IVOR-cursus Reisbegeleiding te doen. De eerste kennismaking via de website maakte al een uitstekende indruk, en ook de zeer praktijkgerichte opleiding bleek dik in orde: deskundige docenten met een schat aan ervaring, veel rollenspellen en veel reflectie op het vak van reisbegeleider. Langzaam maar zeker krijg je zo de ‘mindset’ die nodig is om een goede reisleider te zijn. Natuurlijk, je moet ook van nature al een beetje de juiste attitude hebben, maar geloof me: zo’n cursus hélpt.

Wat ook helpt: met het IVOR-diploma heb je een streepje vóór op andere beginnende reisleiders, zo merkte ik later toen ik touroperators begon te benaderen.

En wat nog méér helpt zijn de contacten die IVOR heeft in de reiswereld. Zo kreeg ik een tip dat ze bij een touroperator iemand voor fiets/vaarvakanties zochten. Nauwelijks anderhalve maand later fietste ik al voorop door het Hollandse polderland met een groep Amerikaanse, Canadese en Spaanse toeristen. In een striemende, ijzige hagelbui, dat wel…

 

Inmiddels ben ik één seizoen en aardig wat ervaring verder. Ik reed in de zon tussen de wijngaarden van de Bourgogne, ontdekte met mijn buitenlandse fietsers de schoonheid van plaatsen als Tholen en Willemstad, en zag van een afstandje hoe een stel heetgebakerde Canadese gasten op de vuist ging met een ruziezoekende Fransman. Ik raakte ontroerd door een privé-orgelconcert in een kleine kerk en van een prachtige, doorleefde Flamenco in een caféetje in Valencia. En ik was heel blij met een techneut in mijn fietsgroep die een lastige reparatieklus voor mij klaarde

 

De meeste reizen maakte ik voor de eerste keer. En ja, dat is best spannend omdat gasten er vanuit gaan dat jij de streek en de route kent. Behalve zorgen voor een goede voorbereiding moet je dan hopen op een goede briefing van je opdrachtgever. Ik dacht ook aan wat ik leerde bij IVOR: het allerbelangrijkste is dat de basis goed is: accommodatie, eten, programma én een aardige reisleider. Je hoeft dus niet alles te weten, maar doe wel alles om te zorgen voor een goede sfeer, wees een prettige gastheer, geef duidelijk leiding waar nodig (dat hebben mensen graag), heb oog voor iedereen in de groep en laat zien dat je je best doet. Doe je dat, dan kun je je best permitteren om een keer de verkeerde weg in te slaan…

Zeg vooral ook eerlijk dat je een reis voor de eerste keer doet. En maak dan van de nood een deugd: laat merken dat jij nét zo geniet van al het fraais op de route als je gasten. Jouw enthousiasme is zó belangrijk voor de sfeer!

 

Mijn eerste seizoen zit er nu dus op. En ja, een reis begeleiden is best intensief. Permanent in de stand ‘dienstbaarheid’ staan en de druk van de verantwoordelijkheid is geestelijk vermoeiend. Je hebt weinig tijd voor jezelf. Niet alle gasten of reizen zijn even plezierig. En nee, je wordt niet rijk van reizen begeleiden.

Maar daar staat genoeg tegenover. Tenminste, als je er open voor staat en het leuk vindt om met mensen om te gaan. Je hebt tal van interessante gesprekken, je reist door mooie landschappen en naar prachtige plekken. Het bezorgde me regelmatig het vakantiegevoel dat ik zo hoopte te krijgen toen ik begon. En het bezorgde mij ook de welgemeende complimenten van mijn gasten. Want ja, een prettige reisleider zijn: ik blijk het te kúnnen. En ook dát is een prettig gevoel.

Dus ga ik door. Met fiets/vaarvakanties, maar liefst ook met een breder pakket. Ooit woonde ik vier jaar in Sri Lanka, een fantastisch vakantieland. Dus, beste touroperators: als u een goede reisleider voor Sri Lanka zoekt…

 

Patrick van ‘t Hooft

 

Terug