Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

EEN ZOMER IN ITALIE

Gepost op vrijdag, 28 oktober 2016 door Monique Verveen

Zomer in Italië

Inmiddels is het seizoen afgelopen. Een kleine terugblik:

20 maal naar Rome, 25 keer naar Pisa, 25 keer naar Siena en San Gimignano en meer dan 40 maal het  Chianti-gebied…..en pizza-cursus gegeven x gemiddeld 40 gasten maakt: meer dan 4000 gasten!!!!!!!!

De gasten waren Engels, Duits, Nederlands, Frans, Pools, Deens en soms ook Italiaans 😉 Ik moet toegeven dat ik soms Duits tegen Engelsen sprak of Engels tegen Nederlanders.

Iedere week ong. 20 uur in een touringcar het asfalt onder mij door zien gaan.

Ik word moe als ik het zelf lees maar ben eigenlijk zo fris als wat! Hoe dat kan? Ik heb mijn bestemming gevonden.

Wat is er uiteindelijk nodig? Vrolijkheid, vindingrijkheid, organisatietalent, een luisterend oor en een hoop geduld!!!

Moeilijk?? Nee hoor! Met de juiste instelling en bagage van de IVOR opleiding lukt het.

Op tijd kunnen schakelen tussen gezellig kletsen en het hoofd bieden aan onvoorziene situaties. Ga er maar aan staan…

Wees gewoon jezelf; maak je fouten: geef ze toe, hakkel, stotter… het maakt niks uit, je wint er sympathie mee….maar blijf evenwichtig. Maak grapjes, ook over jezelf. Dus geen zorgen daarover.

Met microfoon voorin de bus zittend is vervelend….vang dit op door je eerste praatje/voorstellen staand te doen voordat de chauffeur wegrijd.

Zorg dat je gasten lachen. Een praktijkvoorbeeld is de lokale kaas Pecorino….dat is in Engels sheap cheese… (schapenkaas) Ik vergis me uiteraard iedere week en noem het cheap cheese (goedkope kaas). Hilariteit gegarandeerd.

Diplomatie…hoe houd je de gids èn je gasten tevreden als ze tegengestelde belangen hebben? (lees: de gids heeft geen zin vandaag en je gasten zijn enorm geïnteresseerd, juist in die rondleiding). De klant is koning!

Voorbereiding…ècht, lees je lijst met gasten door van tevoren en neem aan de hand daarvan bijvoorbeeld een kaartspel, kleurpotloden en -boek of een gids van de omgeving mee, zelfs vuilniszakjes voor onvoorziene gebeurtenissen. Extra stadskaarten. En adresboekje!!!! Mijn Mary Poppins-tas wordt hij al genoemd. Vertel over geheime adresjes, lees je goed in zodat je weet over de entree-prijzen enz. en geef een telefoonnummer van jou mee in geval van nood.

Zorg dat je herkenbaar bent, desnoods een knalroze sjaal of, (in mijn geval) een knalgele zonnebloem.

Ken jezelf!! En trek je niets persoonlijk aan als je voor 100% je best doet. Gasten kunnen zò verschillend zijn, cultuur speelt mee maar ook persoonlijke omstandigheden. Een mooi voorbeeld en goede les voor mijzelf was een echtpaar dat mee was op een tour en meneer was zeer chagrijnig. Ik probeerde alle trucs maar kreeg nog niet 1 glimlach. Ik begon mij af te vragen wat hij op het evaluatieformulier zou schrijven over vandaag. Totdat ik ongezien achter ze stond en hij enorme ruzie had met zijn vrouw. Daar ga ik mij uiteraard niet mee bemoeien maar begreep daarna zijn houding. Hij wou helemaal niet naar Rome maar een rustige dag aan het zwembad!

Tja…..

Alles bij elkaar is het een geweldige zomer geweest, ben al een paar keer genoemd op Tripadvisor en mijn baas is blij met me.

Over 5 maanden mag ik weer en het aller leukste is dat ik nu serieus wordt genomen en dus heb ik inmiddels inbreng in de tours; welke route, waar stoppen we, hoe lang is de vrij te besteden tijd.. Ik voel me happy. Nu nog de 5 maanden winter overleven in koud Nederland…..

Monique Verveen

Terug