Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

OP PAD ALS REISBEGELEIDER

Gepost op woensdag, 31 augustus 2016 door Alita van Wanrooij

Op pad als reisbegeleider

Na een prima opleiding, diploma op zak en een eerste stagereis is het dan op 23 juli zover. Op pad voor KRAS met een groep van 24 gasten om te fietsen in het Zwarte Woud.

1e dag

In Asten bij het opstappunt ontmoet ik alle gasten en de chauffeur. De koffers en de fietsen worden ingeladen, maar dan mis ik nog 6 gasten volgens mijn lijst. Wat blijkt, zij rijden op eigen gelegenheid naar Duitsland dus we kunnen gaan.

In de bus stellen chauffeur Ben en ik ons voor aan de groep en daarna maak ik een rondje door de bus om de gasten alvast wat beter te leren kennen. De klik is er al meteen en de eerste grapjes gaan door de bus. Het blijken allemaal geoefende fietsers te zijn waarvan de meesten ook al vaker een georganiseerde fietsreis hebben meegemaakt. Twee vriendinnen zijn alleen vergeten om een tweepersoonskamer met aparte bedden te boeken en vragen of ik daar wat aan kan doen. Ik bel in de loop van de dag de hotelier en kan regelen dat zij een kamer met aparte bedden krijgen.

De reis verloopt spoedig en na twee stops arriveren we om 16.30 in Ochsen bij ons hotel. Daar krijg ik de lijst met kamernummers en samen met de hoteleigenaar delen we de kamersleutels aan de gasten uit. Vrij snel daarna komt 1 van de gasten met de mededeling dat de 1-persoonskamer van haar vriendin wel erg klein is. Ook dat kan ik snel oplossen door mijn kamer, die wat ruimer is, te ruilen met die van de gast.

Om 19.00 uur gaan we aan tafel en genieten van een heerlijke maaltijd nadat we eerst een welkomstdrankje hebben gedronken. Na de maaltijd deel ik de fietsroutes van de volgende dag uit en geef daarover extra uitleg over het lezen van de routes, het maken van groepjes om te fietsen en op welk tijdstip de gasten weer terug verwacht worden.

Het is nog heerlijk weer en iedereen kiest het binnenterras om nog een drankje te doen, praatje te maken of een kaartje te leggen.

2e tot en met de 6e dag

Iedere dag maken we met een groep een mooie fietstocht in de omgeving. De ene keer vertrek vanuit het hotel; de andere keer eerst met de bus naar een startpunt. De eerste fietsdag fiets ik samen met chauffeur Ben de route en vervullen we de rol van “bezemwagen” voor het geval dat nodig mocht zijn. Onderweg komen we alle groepen (4) tegen met alleen maar stralende gezichten, het is immers mooi weer, genietend van de mooie omgeving.

De volgende dagen fiets ik steeds met een groepje mee om zo iedereen beter te leren kennen. En wat is dat gezellig en divers. Met de ene groep wordt er heel relaxed gefietst, de andere groep heeft er wat meer tempo in. Met de ene groep picknick ik aan de waterkant, met een andere groep zitten we uitgebreid te lunchen op een terras.

Mijn rol is gedurende deze dagen om aan de gasten de fietsroutes uit te delen en toe te lichten; fietsen uit en in de fietskar te laden samen met de chauffeur; contact met de hotelier te onderhouden; luisterend oor te bieden; activiteiten voor s’ avonds te organiseren, en te zorgen voor een goede sfeer. En die is er!! Wat wordt er veel gelachen.

De groep is zo tevreden dat er zelfs tijdens de laatste avond, ik had een muziekavond geregeld, een groepje van 6 gasten speciaal voor Ben en mij een lied hadden gemaakt om ons te bedanken! Ook opmerkingen als: “je doet dit werk zeker al 10 jaar”, “je kunt zien dat je dit werk heel graag doet en professioneel bent”…. Lovende woorden waar ik wel een beetje verlegen van werd maar zeer zeker ook trots op ben.

Laatste dag

Aan de gasten de avond ervoor verteld dat het ontbijt om 7.00 uur is; koffers gepakt en naar de bus gebracht moesten worden om 8.00 uur; niets moesten vergeten op hun kamer; sleutel inleveren bij de receptie en dat we om 8.30 zouden vertrekken. Ook deze dag was iedereen keurig op tijd en konden we volgens planning vertrekken. Een half uurtje voordat we op het eindpunt zijn bedank ik de groep voor hun enthousiasme en dat ze mijn eerste reis tot iets geweldigs hebben gemaakt. Ook bedank ik Ben, maar daarover zo nog meer. De terugreis verloopt zonder problemen en om 16.30 zijn we dan weer terug in Asten waar de fietsen en bagage worden uitgeladen en afscheid nemen van een groep zeer tevreden gasten.

Chauffeur

Tijdens de opleiding werd al een aantal keren gemeld dat het belangrijk is dat je met de chauffeur een team vormt. Dat was bij deze reis zeker het geval. Ben (nog maar 32 jaar oud) heb ik leren kennen als een prima chauffeur, rustige rijstijl, gastvrij, goed bekend met alle routes en veel kennis (vooral historie) van de omgeving. Dus over het vervoer hoefde ik me helemaal geen zorgen te maken. Maar bovenal een hele gezellige jongen waar ik ook veel plezier mee heb gehad. We kregen vaak uit de groep te horen dat we zo’n goed team samen vormden. Dus ik hoop nog vaker met hem een reis te mogen maken.

Op mijn lijf geschreven

Na deze reis kan ik volmondig zeggen: “wat is het geweldig leuk om reisbegeleider te zijn en de gasten een onvergetelijke reis te kunnen bezorgen”.

Tweede reis

Twee weken later mocht ik weer voor KRAS op pad ; ook weer naar het Zwarte Woud en nu met een groep van 40 mensen. Ook dat is een groot succes geworden. “Gelukkig” nu wat meer onregelmatigheden, zodat ik in de praktijk kon laten zien dat ik die aan kan. Dieetwensen, slecht matras, tijdstip eten enz.; allemaal kleine vragen/wensen van de gasten die ik naar tevredenheid heb opgelost. Helaas is er op de eerste fietsdag iemand gevallen en zo erg dat ik daar mee naar het ziekenhuis moest. Grote wond aan de knie die gehecht moest worden. Dat was einde fietsvakantie. Op verzoek van deze mevrouw hebben de chauffeur en ik geregeld dat ze, samen met haar vriendin, naar huis werden gerepatrieerd.

Ook tijdens deze reis was de samenwerking met de chauffeur, Erik, geweldig. Een reactie uit de groep: “Erik een goede chauffeur en Alita een geweldige begeleider die samen een super team vormden”.

Toekomst

Het fietsseizoen is over een aantal weken al weer afgelopen. Wie weet kan ik van de winter langlaufreizen begeleiden? Of rondreizen in Noorwegen, Canada, Oostenrijk of waar dan ook. Met mijn IVOR diploma op zak en deze praktijkervaring weet ik dat ik iedere reis succesvol kan begeleiden!

 

 

Terug