Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

OP WEG NAAR DE REISLEIDER DEEL 5

Gepost op woensdag, 22 juni 2016 door Alita van Wanrooij

Op weg naar de reisleider deel 5

Geslaagd!

Op 27 mei valt er een envelop van IVOR op de deurmap met het geweldige nieuws dat ik geslaagd ben! Vanaf nu ben ik ANVR gecertificeerd reisbegeleider. Het mooie werk kan dus nu beginnen.

De hele dag komen er whatsappjes binnen van medecursisten. Iedereen is benieuwd naar elkaars resultaat. Helaas is nog niet iedereen uit onze groep geslaagd voor het mondelinge examen maar dat komt zeker goed tijdens een herexamen.

1e reis

Van reisorganisatie Kras krijg ik de gelegenheid om in juni mee te gaan met een fietsreis en alle kneepjes van het vak te leren van een ervaren reisbegeleider en chauffeur. Op 11 juni is het dan zover. Tas gepakt met allerlei sportieve kleding en op naar Asten. Daar ontmoet ik Simon de chauffeur en Trees de reisbegeleidster. Samen met hen ontvang ik alle gasten en streep de namen af op de gastenlijst. Pax, allotment en preferenties zijn begrippen die ik nu goed begrijp.

Na een uurtje vertrekt de bus voor een 7-daagse fietsreis naar het Zwarte Woud. In de bus word ik voorgesteld als de “stagiaire” en kan al snel mijn hulp bieden aan de gasten met het goed instellen van hun mobiele telefoon in het buitenland. Trees legt gedurende deze hele reis steeds duidelijk aan mij uit wat er allemaal gedaan moet worden, hoe en waarom. Ik schrijf ijverig alles op in mijn groene boekje dat ik bij de volgende reis zeker zal gebruiken.

Fietsen en de regen

Iedere dag staat er een andere fietsroute op het programma. De avond ervoor deel ik samen met Trees de routes uit en wordt er verteld wat het programma van de volgende dag is. Hoe laat ontbijt, hoe laat vertrek, korte toelichting op de route en het eventuele avondprogramma. De eerste dag ga ik met een klein groepje gasten de route rijden om zo zelf ook te leren om goed fietsroutes te lezen. Dat gaat goed, slechts twee keer verkeerd gereden maar dat bleken meer gasten te zijn overkomen. Onderweg kom je dan vanzelf andere groepjes tegen en lunch en later drankje op terras nuttigen we met een grotere groep.

Helaas is het weer deze week niet geweldig. Vaak regen en zelfs 1 dag de hele dag in de regen gefietst. En wat verbaast mij: niemand die klaagt! Fietsvakantiegangers zijn sportieve mensen die er rekening mee houden dat het kan regenen. “Daar kunnen jullie toch niets aan doen”, was de reactie.

Groepsgevoel

Tijdens de opleiding hebben we opdrachten gehad die te maken hebben met groepsmanagement. Wat een geluk om te zien dat er tijdens deze reis niemand uit de boot is gevallen. De jongsten (55 jaar) vermengden zich moeiteloos met de oudsten (83 jaar); alleengaanden werden zonder meer opgenomen in de verschillende fietsgroepjes; iedere groep had een ervaren kaartlezer.

En ook aan tafel zie ik iedere dag de gasten aanschuiven bij een andere tafel zodat iedereen elkaar goed leert kennen. Dat komt goed van pas tijdens de muziekavond waarbij dan ook snel de stemming erin zit. Er wordt volop gedanst en natuurlijk kan daarbij de polonaise niet ontbreken. Dat ik daarbij voorop ga wordt door iedereen gewaardeerd.

Onregelmatigheden

Wat hebben we vele onregelmatigheden geoefend tijdens de opleiding. En uiteraard tijdens het examen werden we daarop getoetst. Ik heb dan wel de vuurdoop gehad met het fietsen in de regen maar er is geen enkele onregelmatigheid voorgevallen! Bus niet kapot, niemand ziek, geen ongevallen, geen ruziënd echtpaar ………….. Wie weet de volgende keer.

En nu verder

Aan het einde van deze fietsreis worden Trees en Simon volop in het zonnetje gezet door de gasten. Ook ik word overladen met complimenten. Gasten spreken zelfs uit dat ze graag de volgende keer met mij op reis willen gaan! Ook van Trees en Simon krijg ik positieve feedback en spreken hun vertrouwen uit dat het me gaat lukken om de volgende keer zelfstandig als reisbegeleider op pad te gaan. Ze laten me zelfs delen met hun ontvangen fooi.

In juli en augustus ga ik twee keer deze zelfde reis zelfstandig begeleiden als reisbegeleider. Daar heb ik uiteraard erg veel zin in. Voorbereid ben ik nu: ken de routes en hotel; kan nu meer over de bezienswaardigheden vertellen; weet nu welke formulieren er allemaal ingevuld moeten worden; weet wat van me verwacht wordt als reisbegeleider bij Kras. En met mijn diploma als ANVR reisbegeleider heb ik voldoende bagage om iedere reis succesvol te begeleiden.

Op weg naar reisbegeleider wordt nu : Op pad als reisbegeleider!

 

 

 

 

Terug