Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

OP WEG NAAR DE REISLEIDER deel 4

Gepost op woensdag, 18 mei 2016 door Alita van Wanrooij

Op weg naar de reisleider deel 4

De laatste hobbels

Na de vorige praktijkdag hebben we nog drie lesdagen gehad en 1 praktijkdag. De lesdagen waren gericht op de rol van reisleider. Daarvoor moesten we diverse opdrachten uitvoeren voor een al eerder gekozen rondreis. Mijn rondreis: 12 daagse reis naar Noorwegen, Puur natuur van Kras. Daarin kon ik me helemaal uitleven want dit is de ideale reis die ik nog eens een keer als reisbegeleider zou willen meemaken.

Rondreis Noorwegen Puur Natuur

Allereerst heb ik alle informatie verzameld die ik in de reisgids en op de site van Kras over deze reis kon vinden. Een landkaart genomen en daarop de reis met een marker uitgetekend. Als opdracht moesten we voor 1 dag een gedetailleerd draaiboek maken. Reisdag 7 leek me daarvoor geschikt; dat was de reisdag van Alesund via de Geirangerfjord naar Boverdalen. Prachtige route, weet ik uit eigen ervaring. Om goed in te kunnen schatten wat de reisduur zou zijn tussen de verschillende onderdelen moest ik me ook verdiepen in de vertrek- en vaartijden van 2 ferries. En waar is het de moeite waard om te stoppen onderweg en hoeveel tijd past daarvoor in het programma? Een leerzame opdracht die me ook later bij het mondelinge examen van pas kwam.

Duurzaam ondernemen

In de zesde les werd het onderwerp duurzaam ondernemen onder de loep genomen. Want reizen heeft nu eenmaal gevolgen voor Planet, People and Profit. En laten we daarbij Pleasure niet vergeten. In groepjes namen we een rondreis en bespraken wat deze rondreis voor gevolgen heeft voor de 3P’s en hoe we dat positief zouden kunnen beïnvloeden.

Tweede praktijkdag

De tweede praktijkdag begon al op tijd op Schiphol, dus dat was vroeg uit de veren. Na een duidelijke uitleg van Syl over de incheckmogelijkheden en de rol van de marechaussee stapten we in een mooie luxe bus voor de stadrit door Amsterdam. Mark en Gerrit vertelden ons diverse bijzonderheden die er te zien zijn zoals het Rijksmuseum, het Vondelpark en het paleis op de Dam. Na genoten te hebben van een lekkere lunch, die geregeld was door Monique 1, gingen we te voet verder naar Gassan om ons te vergapen aan de diamanten. Bijzonder om te zien hoe die geslepen worden. De bus stond weer klaar en toen was het tijd voor het tweede deel van de bustour: van Amsterdam langs de Vecht. Met Monique 2 had ik dit gedeelte voorbereid. Zij het eerste deel en ik het deel langs de Vecht. Een paar weken daarvoor had ik de route al een keer zelf met de auto gereden om te zien waar precies de bezienswaardigheden waren en of de bus wel overal mocht rijden. Prachtig de Vecht met de kastelen en buitenplaatsen. Zowel Monique als ik konden laten zien dat we in staat zijn om een route met de bus te rijden, de chauffeur Jan de aanwijzingen te geven en ondertussen de gasten informatie te kunnen geven over de omgeving. Jan dacht zelfs dat wij al ervaren reisbegeleiders waren en geen cursist meer! Wat een mooi compliment. Tijdens de evaluatie op een heerlijk terras kregen we als groep weer vele tops en tips. Zowel Emile als onze gasten vonden allemaal dat deze praktijkdag al veel vlotter was verlopen dan onze eerste dag.

Examen

Tijdens de laatste lesdag hebben we nog volop geoefend met diverse opdrachten zoals slecht nieuwsgesprekken, normen en waarden discussie met het reisgezelschap en afscheidspresentatie aan einde rondreis. Uiteraard kregen we ook de laatste tips ter voorbereiding op het examen. In de week voor het examen heb ik nog een aantal medecursisten moreel kunnen ondersteunen die de spanning iets teveel werd. Met een luisterend oor en nog wat laatste tips konden ook zij zich meer ontspannen.

En 13 mei was het dan zover! Gelukkig was het niet druk op de weg dus was ik ruim op tijd in Utrecht. Op het gemak nog een kop koffie drinken en om 10.00 uur was de start van het schriftelijke gedeelte. Alle begrippen en vragen bij de cases kon ik beantwoorden. Vier blaadjes vol geschreven dus ik had wel last van mijn hand. Ik kreeg toen ook te horen dat ik al bij de tweede groep mijn mondelinge deel zou hebben ipv bij de laatste groep en dat was wel prettig anders had ik s’middags nog 2 uur langer moeten wachten. We kregen eerst een half uur voorbereidingstijd. Daarin konden we een negental situaties bestuderen en voorbereiden hoe we dat zouden aanpakken. En werd er aangegeven wat er minimaal in de zelfpresentatie aan de orde moest komen. Ik was als eerste aan de beurt bij de zelfpresentatie en bespeurde bij mijzelf toch wel een lichte spanning. Het ging wel goed maar achteraf nog eens terugdenkend ben ik niet helemaal tevreden. Ik ben toch wat details over mijzelf vergeten te noemen die ik graag gedeeld had, zoals mijn reiservaring. Maar ja niemand is perfect en blijkbaar kan ook ik weleens iets vergeten. De case die ik op moest lossen ging heel goed. Als context had ik reisdag 7 uit mijn reis genomen en ook andere details over de reis kon ik allemaal benoemen. De “onregelmatigheid” heb ik voor mijn gevoel professioneel, empatisch en kordaat aangepakt. Al met al kijk ik met een goed gevoel, terug op het examen. Als afsluiting nog een drankje op het terras aan de gracht en plannen voor een reünie met de groep zijn in de maak.

En nu verder

Binnen 3 weken weten we of we geslaagd zijn. Ik zet de champagne alvast koud. En dan aan de slag! In juni, juli en augustus mag ik al op pad voor Kras reizen en een 7-daagse fietsreis gaan begeleiden. Fijn om zo snel na de opleiding al het geleerde in de praktijk te mogen toepassen. Daarbij zal ik heus nog wel eens terugkijken in mijn lesmap en bij de opdrachten. De basis is er, dat weet ik zeker. De opleiding reisbegeleider van IVOR heeft mij ruim voldoende handvatten gegeven om de rol van reisbegeleider succesvol te kunnen gaan uitvoeren. IVOR BEDANKT!!!!!

 

 

 

 

Terug