Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Op weg naar de reisleider deel 3

Gepost op donderdag, 7 april 2016 door Alita van Wanrooij

Op weg naar de reisleider deel 3

De eerste praktijkdag

Extra vroeg ben ik al vanuit mijn woonplaats vertrokken om zeker niet te laat te zijn voor onze eerste praktijkdag. En dan zul je zien, zit alles mee, en ben ik al iets voor 9.00 uur op Utrecht centraal. Op mijn gemak loop ik naar Bar Beton, dat op de eerste etage van de vernieuwde stationshal ligt. En dan is er al de eerste tegenvaller: de wc’s zijn defect dus ik moet weer een stukje teruglopen naar de openbare toiletten van NS. Onderweg kom ik mijn gast al tegen die zin heeft in een leuke dag Utrecht. Het weer is prachtig, dus dat gaat lukken.

Mijn rol

Aan mij om, na het welkomstwoord van onze captain Monique, de groep het dagprogramma toe te lichten en enkele wetenswaardigheden over Utrecht te vertellen. Ik start met een klein grapje en dat brengt de ontspanning bij de groep maar vooral ook bij mij. Zo krijg ik een vriendelijkere uitstraling in mijn gezicht. Een tip die ik in de lessen van Emile had gekregen. Het lukt me om binnen de aan mij toegewezen tijd wat facts en figures te geven over Utrecht en tussendoor goed in te spelen op de “onregelmatigheden” die Marian (oud-studente) en Emile erin gooien. Ik vertel over musea, theaters en shoppen in Utrecht en krijg dan een terechte vraag: “heeft u geen plattegrond waar dit allemaal op staat; zodat we naderhand weten waar we naar toe moeten. Want stel dat we de groep kwijtraken”. Tsja, dat is dan meteen de eerste tip die ik na vandaag meeneem: zorg voor een plattegrond van de stad, met daarop aangegeven de locaties die we gaan bezoeken en het telefoonnummer van de reisleider.

Vervolg

Daarna krijgt Syl het woord om de lunch onder de aandacht van de groep te brengen en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de lunch boeken. Vol overgave verteld ze over de lunch die uit een vegetarisch soepje bestaat, salade en diverse broodjes met daarbij een glaasje melk of jus d’orange. Ze denkt hier 20 minuten over vol te moeten praten en dat blijkt toch echt te lang te zijn. Vervolgens krijgen we van Gerrit en Joost al een kort voorproefje van de excursie die s’middags gepland staat.

De stadwandeling

De stadwandeling is in 3 delen opgesplitst met steeds 1 engelsprekende gids en de reisleider die het naar het Nederlands vertaald. We krijgen te horen over de bouw van het Centraal Station, het ontstaan van de naam Utrecht, uiteraard het verhaal achter de Dom en tenslotte de werven. Dat blijkt nog een hele klus voor mijn collega studenten. Niet iedereen in de groep loopt even snel, dus de tijd die er nodig is om ons te verplaatsen blijkt meer te zijn dan gepland. Dan wil iedereen alles vertellen wat hij/zij heeft voorbereid zodat de laatste gids en reisleider eigenlijk geen tijd meer hebben om hun deel te doen. En dan een aantal keren zeggen dat er eigenlijk te weinig tijd meer is om iets te vertellen valt niet goed bij de gasten. Voornaamste tip voor ons allemaal is hieruit: plan in tijd ruim en realistisch; stem de onderdelen goed op elkaar af; geef iedereen de mogelijkheid om een deel van zijn/haar programma te doen. Maar vooral: zorg ervoor dat de gast tevreden is! Dus het gaat niet om ego maar om eco.

Lunch

Omdat we weer het gehele stuk moeten teruglopen naar Bar Beton gaat er tijd af van de lunch. Dat blijkt achteraf niet zo’n groot bezwaar, want het gebruiken van de lekkere lunch blijkt ook in 45 minuten te kunnen in plaats van het ingeplande uurtje. Maar voordat iedereen gebruik heeft gemaakt van het toilet (er is inmiddels 1 wc weer beschikbaar) en de jas aan heeft zijn we toch weer een 10 minuten verder. Wat leren we hiervan: plan voldoende tijd in voor toiletbezoek, jassen aantrekken en verplaatsen naar andere locatie.

Excursie naar Stadsmuseum

Maar goed dat we allemaal vooraf geïnformeerd waren dat we makkelijke schoenen aan moesten doen want de wandeling naar het stadsmuseum is toch weer zo’n twintig minuten. Daar aangekomen vertelt Joost wat achtergronden van het museum en kunnen we binnen op eigen gelegenheid genieten van wat er zich allemaal jaren geleden heeft afgespeeld in Utrecht. Gerrit en Joost stappen in de valkuil dat ze teveel nadruk leggen op wat we niet kunnen zien in plaats van wat we wel kunnen bekijken. Een leerzame tip voor de hele groep.

Samen met mijn gast bekijken hoe vroeger in Utrecht het recht werd gesproken en zitten we in een heuse koets die ons met beeld en geluid door de vroegere straten van Utrecht loodst.

Leerzaam

En dan is de dagtocht in Utrecht al weer aan het einde voor onze gasten. Onder het genot van een drankje krijgen we daarna feedback van Emile en oud-cursiste Marian die zich vandaag hebben verplaatst in de rol van gast. Voor iedereen wel tops maar ook zeker vele tips. Daar gaan we mee aan de slag voor de volgende praktijkdag!

 

 

 

 

 

Terug