Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Op weg naar de reisleider deel 2 door Alita van Wanrooij

Gepost op dinsdag, 15 maart 2016 door Alita van Wanrooij

Op weg naar de reisleider deel 2

Wat vliegt de tijd voorbij.

Het is alweer een maand geleden dat de cursus tot reisbegeleider is gestart. De vierde lesdag zit erop en deze week de eerste praktijkdag. Even terug naar de tweede bijeenkomst. Daar moest ik dan mijzelf presenteren in drie minuten. Toch spannend alhoewel ik al heel veel presentatie ervaring heb. En jawel hoor, ik trapte in een bekende valkuil: ik wil vaak teveel vertellen. Dus tip1: focus en tip 2: wat minder ernstig kijken. Nou daar ga ik mee aan de slag.

Wie is wie?

Vandaag ook vijf andere cursisten die zich voorstellen. Benieuwd wie dat zijn?:

  • Een piloot die graag reisleider in Zuid-Afrika wil worden.
  • Een vrolijke meid die haar hart bij de dolfijnen heeft liggen.
  • Een buschauffeur/reisleider die nog professioneler wil gaan werken.
  • Een motorrijder die helemaal het roer wil omgooien.
  • Een Roemeense Belg die graag fietsreizen wil gaan organiseren.

Communicatie

Als standplaatshost en reisbegeleider is het heel erg belangrijk om communicatief vaardig te zijn. Daarbij is het nuttig om te weten hoe je verbaal-, nonverbaal- en paralinguïstisch kunt communiceren. We oefenen in rollenspellen hoe je effectief communiceert en omgaat met weerstanden. Niet alleen van de docent krijgen we feedback maar ook geven we elkaar feedback. En het valt nog niet mee om dat puur vanuit observatie te doen.

Standplaatsbestemming en rondreis

Inmiddels heb ik mijn standplaats gekozen en dat is Playa de Carmen in Mexico voor touroperator Holland International. Een heerlijke bestemming waar ik zelf al eens geweest ben. De rondreis gaat naar het mooiste land dat ik tot nu toe bezocht heb en dat is Noorwegen. De 12-daagse rondreis Noorwegen Puur Natuur van Kras.

Voor de functie van standplaatshost moeten we een aantal opdrachten maken: een informatieboek samenstellen, transfer aankomst en transfer vertrek voorbereiden en uitvoeren en wat te doen bij een overboeking.

Verjaardag

De derde lesdag ben ik jarig en wat word ik in de watten gelegd door mijn medestudenten! Bloemen, chocolade, snoepzak, boekje over omdenken, zeepje uit Texel en zelfs een handgemaakte geluksbroche. Ook IVOR is me niet vergeten en docent Martijn verrast me met een boekje over Utrecht. Erg handig voor de praktijkdagen. Dus trakteren op heerlijke appelflappen die goed bij iedereen in de smaak vallen.

De vierde lesdag

Tijdens de vierde lesdag moeten we allemaal aan de bak om een deel van de informatie bijeenkomst uit te voeren en een zelf samengestelde excursie te verkopen. Zo leren we meer over het Zwitserse Grindelwald , de mogelijkheden om te snorkelen met dolfijnen in Egypte, het Spaanse leven in Tossa del Mar en proeven we zelfs hapjes uit Cyprus. Wat een verschil bij de meesten tussen hun eerste presentatie en nu! Goed om weer tops en tips te krijgen.

En donderdag is het dan zover. Onze eerste praktijkdag waar we met elkaar een hele toeristische dag in Utrecht gaan uitvoeren. De volgende keer vertel ik graag hoe dat is verlopen.

 

Terug