Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Op weg naar de reisleider

Gepost op woensdag, 24 februari 2016 door Alita van Wanrooij

Op weg naar de reisleider

Als klein kind droomde ik ervan om later stewardess te worden en mijn broer piloot. Samen zouden we dan de hele wereld over vliegen. Dat is nooit gebeurd maar mijn passie voor reizen zat er al vroeg in. Vele landen heb ik al mogen bezoeken vooral privé maar ook zakelijk.

In oktober 2015 maakte ik de balans op en vroeg me af wat ik de komende jaren graag zou willen doen. Reizen begeleiden was het eerste wat in mij op kwam. Ik was op dat moment een studiereis naar Londen aan het voorbereiden voor retailstudenten met als thema retailinspiration. Begin december ben ik daar met een groep van 25 studenten geweest en het was een geweldige ervaring.

Al zoekende op internet naar een opleiding voor reisbegeleider kwam IVOR daar als meest professionele voor mij uit de bus. Dus inschrijven, intakegesprek en op zaterdag 13 februari gestart.

De eerste cursusdag

Tijdens mijn treinreis naar de eerste lesdag vroeg ik me af: wie zou de docent zijn en wie de medecursisten; wat zouden we allemaal op de eerste dag leren; hoe zou het lesmateriaal eruit zien en zou ik veel huiswerk krijgen? Ik zal jullie vertellen , het was allemaal toppie!

Onze groep bestaat uit 6 vrouwen en 6 mannen. Volgens onze docent, Emile Reinards (tevens de oprichter en eigenaar) is dat vrij uniek. Om elkaar beter te leren kennen, en te leren om open vragen te stellen, moesten we eerst iemand anders interviewen en daarna de ander voorstellen. Zo kwam ik te weten dat Bea vroeger ontdekkingsreiziger wilde worden. Twee andere cursisten kwamen er achter dat ze de liefde voor Roemenië deelden.

Wat hebben we al veel geleerd deze eerste les. De LDS methode, oftewel Luisteren Doorvragen en Samenvatten. Vervolgens werd het Aandachtspuntenplan toegelicht. Heel zinvol als ik de rol van reisbegeleider wil gaan vervullen. In de reiswereld gaat het vaak over het managen van verwachtingen. Maar we kunnen eigenlijk alleen maar reageren op het zichtbare gedrag van mensen. Via de ijsbergtheorie leerden we hoe we het beste feedback kunnen geven. INGE is daarbij het hulpmiddel.

Wie is wie?

Voor de eerste les kregen we de opdracht om een korte presentatie over jezelf voor te bereiden. Vijf van ons mochten dat vandaag doen; de rest komt de volgende les aan de beurt en mag dus nog een weekje extra zenuwachtig zijn. Weer een mogelijkheid om de anderen wat beter te leren kennen maar ook moesten we oefenen in het geven van feedback op basis van observatie. En wat voor vlees hebben we in de kuip:

  • Een single lady die na de opleiding al direct kan starten als excursiebegeleider op een grote camping in Toscane;
  • Een salarisadministrateur die heel graag reizen in Nederland wil gaan begeleiden;
  • Een casemanager in de zorg met een passie voor Italië en die nieuwsgierig is;
  • Een gepensioneerde geschiedenisdocent die heel graag standplaatshost in New York (of daar in de buurt) wil worden;
  • En dan de jongste van het stel die fietsreizen in Roemenië wil gaan organiseren.

De volgende les:

Ik krijg het nog druk de komende 1,5 week: 8 hoofdstukken lezen en zeker drie opdrachten maken. De volgende les moeten we laten weten voor welke standplaatshost bestemming we kiezen en welke rondreis we nemen om de komende opdrachten uit te voeren. En de volgende keer presenteren zich de andere cursisten en mag ik ook aan de bak. Ben benieuwd hoe dat zal gaan.

Groepsgevoel

En wat een groepsgevoel!! Er is al een whatsapp groep aangemaakt met de naam “IVORkanjers” waarop van alles en nog wat met elkaar gedeeld wordt. Huiswerktips, foto’s van de sheets, beterschapsmeldingen voor een zieke en tips voor het gratis parkeren in Utrecht. Het voelt als 11 nieuwe vrienden met allemaal een passie voor de reiswereld. En weten jullie wat het logo is van onze whatsappgroep?

Terug