Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Reisleidster Mariet Hermens met Onyx Travel in Sri lanka

Gepost op donderdag, 18 februari 2016 door Mariet Hermens

Heerlijk, de winter inruilen voor de zon……..

Wij, mijn groep en ik, gaan 17 dagen een rondreis maken met Onyx Travel.

Genieten van het tropische eiland Sri Lanka met een gemiddelde temperatuur van 28 graden Celsius. Goed vooruitzicht, toch?

Onze vlucht naar Colombo in Sri Lanka gaat via een tussenstop in Dubai.

Om 17.00 u ben ik op Schiphol. Ruim op tijd voordat ik ga kennismaken met mijn groep. Altijd spannend om je groepsleden te leren kennen. Deze keer zijn er ook gasten in mijn groep waar ik al eerder mee gereisd heb. Leuk om elkaar weer terug te zien!

Rond 19.00 komen de eerste gasten aan. Handen schudden, welkom heten en uitleg geven over de incheck procedure. Bij de vertrek gate zien wij elkaar terug. Ik vertel mijn gasten welk stoelnummer ik heb in het vliegtuig. Altijd gemakkelijk voor hun als zij mij nodig hebben. Tijdens de vlucht ga ik bij iedere gast even een praatje maken. Iedereen heeft zin in de vakantie…….heerlijk om een enthousiaste groep te hebben.

De vlucht naar Dubai verloopt voorspoedig en worden wij door de charmante stewardessen van Emirates Airline in de watten gelegd. Helaas komen wij In Dubai wat later aan dan gepland is en moeten wij ons haasten om op tijd bij de vertrek gate te komen voor de vlucht naar Colombo. Maar opnieuw maken wij kennis met de service van Emirates Airline. Een vertegenwoordiger van de Airline loodst de complete groep razendsnel door de douane en begeleid ons naar de volgende gate. Pffffff, dat was even doorlopen.

Na een lange vlucht komen wij aan in Sri Lanka. Onze lokale gids wacht ons op met een stralende glimlach en begroet ons met de woorden “Ayubowan” wat welkom betekend. Nog 30 min rijden en dan zijn wij in ons eerste hotel van onze rondreis, Jetwing Sea, aan de kust van Negombo. Wow, prachtig vier sterren hotel aan het strand!

De volgende ochtend, dag 3, beginnen wij in Negombo met de kleurrijke groentemarkt, maken een foto stop bij een prachtige Hindu tempel en genieten van een heerlijke lunch. De dag sluiten wij af met een schitterende boottocht door het Dutch Canal. De namiddag mag er geluierd worden aan het strand.

Het buffetdiner in het hotel is zeer uitgebreid. Ik kies voor een traditioneel diner, beetje spicy maar wel heerlijk.

Dag vier gaan we richting Habarana. Wij beginnen de dag vroeg met een bezoek aan de vismarkt. Aan het strand zijn de vissers druk bezig om alle gevangen vis te sorteren. Kleurrijk maar ook geurrijk! Een stop bij een ananasplantage waar wij overheerlijke en zoete ananas proeven staat ook op het programma en vervolgens een bezoek aan het beroemde Olifantenweeshuis. Veel beleefd en gezien vandaag. Wat was het mooi bij de Olifanten.

Na een vermoeiende dag is het heerlijk om even te relaxen op je kamer. Even niks!

Straks nog even de reisboeken in duiken om het geheugen weer even op te frissen voor morgen. Morgen, dag vijf, hebben wij een uitgebreid dagje “geschiedenis” naar Anuradhapura. Onderweg een stop bij de 1200 jaar oude stenen brug van Mahakandarawa. Op het einde van de middag nog even de “Blessings” van de monniken gekregen voor de hele groep. 🙏

Dag zes. Vandaag hebben wij kennis gemaakt met het dagelijkse leven en geluncht bij een lokale familie. Ons vervoer van vandaag: stoere jeeps en knetterende Tuk-Tuks. Wat een warm welkom overal. Top dag!

Dag zeven gaat van Sigiriya naar Polonnaruwa. Vandaag nog een beetje geschiedenis van “de gouden driehoek” van Sri Lanka. De dag is vroeg begonnen met het beklimmen van de Leeuwenrots in Sigiriya. De 200 m uit torende rots in de jungle. Heftige klim naar boven om de eeuwenoude fresco’s te zien. Daarna de beloning een fantastische lunch! De middag doorgebracht tussen de ruïnes van wat ooit de tweede hoofdstad van het land was. En als verrassing op de weg terug naar het hotel, nog drie olifanten aan de kant van de weg. Gewoon zomaar, in het wild.

Dag acht gaat van Dambulla naar Kandy. Ná een heerlijk en uitgebreid ontbijtbuffet zijn wij richting Dambulla gereden. Deze tempel is een van de indrukwekkendste rotstempels. Beetje klimmen (425 trappen), maar dan zie je ook wat! De tempel is door Unesco tot Werelderfgoed verklaard. Daarna naar de Spicegarden in Matale. Voor iedere pijntje is er wel een kruid(je). Demonstratie van een aardige masseur hoe een goede massage moet zijn met deze heerlijk geurende oliën en kruiden. De gasten en ik hebben er van genoten! Nog een stop bij de Batik fabriek om te zien hoe de mooie kleding, sjaals en wanddoeken gemaakt worden zijn wij weer veilig aangekomen in ons schitterende hotel Cinnamon Citadel in Kandy.

Dag negen blijven wij in de stad Kandy. In de schitterende Botanische Tuinen van Kandy was het een komen en gaan van bruidsparen. De sterren en horoscoop stonden op die dag extra goed voor iedereen die het voornemen had om te gaan trouwen.

De avond hebben wij afgesloten met een culturele voorstelling van de Kandy dansers en de beroemde Tempel van de Heilige Tand van Buddha. Schoenen uit en in de stroom van de mensen mee naar binnen. Wat een happening, prachtig om dit mee te maken.

Dag tien gaat van Kandy-Nuwara Eliya. Vandaag een stop gemaakt bij de Craft Village. Lekker shoppen. Kleurrijke olifanten te koop, prachtige Buddha beelden en nog véél meer leuke souvenirs.

Daarna naar t station om een treinrit te maken van 4 uur door een schitterend natuur gebied met heel veel theeplantages. Wij overnachten in het mooie koloniale Grand Hotel waar de oude Engelse sfeer nog altijd aanwezig is.

Dag elf gaat van Nuwara Eliya naar het Yala National Park. Ons eerste doel van vandaag is een bezoek aan de theeplantage en fabriek. Theepluksters zijn druk aan het werk op de vele plantages. Het plukken is nog allemaal handwerk.

Onderweg naar Yala NP stoppen wij bij de Rawana Ella waterval en brengen wij een bezoek aan Buduruwagale Tempel.

Dag twaalf verblijven wij in Yala National Park. Vandaag staat in het teken van safari. Vanmorgen heel vroeg op en met open jeeps op zoek naar de vele dieren die hier leven. Prachtige vogels hebben we gespot. Hopelijk vinden we nog het luipaard!? Maar ook hier, net zoals in Afrika, laat deze schitterende kat zich niet vaak zien. Duimen dus 🙏🏽Dag dertien vertrekken wij van Yala NP naar Galle. Via de mooie kustroute naar het zuidelijkste puntje van Sri Lanka waar de vuurtoren van Dondra staat. Wow, wat een prachtig gebied. Wuivende palmen en mooi strand. Daarna door naar een stukje Nederland van lang geleden. Galle waar nog veel te zien is uit de VOC tijd.

Dag veertien gaat van Galle naar Beruwela. De laatste dag excursie en dan nog 2,5 dag relaxen aan het strand in het mooie luxe Cinnamon Bey hotel.

In Ambalangoda hebben wij een traditionele masker fabriek bezocht. Alles wordt nog met de hand gemaakt en voor ieder ritueel is er wel een bijzonder masker te koop.

Een bijzonder bezoek vandaag is het schildpadden centrum. Geweldig project, baby schildpadjes van één dag oud, een albino schildpad en er zit een schildpad waar het schild ernstig van misvormd is. Deze schildpad zou in de vrije natuur geen kans hebben. Gelukkig mag dit mooie beestje hier een ongestoord leven hebben en wordt er goed voor hem gezorgd.

De afsluiting van onze uitstapjes tijdens deze reis is een bezoek aan de tuinen van Lunuganga. Ontworpen door de architect Geoffrey Bawa. Wat heeft deze man hier een geweldige tuin en huis ontworpen, echt een paradijs op aarde!

En dan op dag vijftien en zestien mogen wij relaxen aan het strand van Beruwela. Liggen op een bedje aan het mooie zwembad, genieten van een Spa behandeling of toch nog even sporten in de fitness ruimte. Het kan allemaal. 😎 Ik ga mijn tijd alvast goed benutten met het maken van mijn reisverslag en alle andere administratieve dingen. Heb ik bij thuiskomst minder werk!

En dan breekt onze laatste avond aan. Tijdens het afscheidsdiner bedank ik mijn groep voor hun gezelligheid en support. Ook ik wordt door mijn groep hartelijk bedankt voor de begeleiding. Heerlijk om deze complimenten in ontvangst te nemen.

Het was een mooie reis. Geen zieken, geen problemen, gewoon fantastisch en gezellig.

Vroeg naar bed want ………midden in de nacht gaat de wekker. Het is 03.00 uur! Douchen, reis kleding aan, koffer pakken, ontbijtje en dan vertrek om 05.00 uur uit ons mooie hotel naar het vliegveld in Colombo. De check in op het vliegveld gaat lekker snel. Wij vertrekken naar Amsterdam met een tussenlanding in Dubai. Daar aangekomen nemen wij afscheid van twee lieve, gezellige gasten die nog een paar dagen verlenging geboekt hebben in de mooie stad Dubai.

Wij checken opnieuw in op het vliegveld en vliegen super de luxe terug met het “paradepaardje” onder de vliegtuigen, de Airbus A 380. Wow wat een machine, geweldig!

Om 19.45 uur landen wij op Schiphol. Nog even wachten op onze koffers en dan is het echt afscheid nemen van mijn gasten. Handen worden geschud, drie dikke zoenen en de woorden ” tot gauw weer zien” op een volgende reis.

Lieve gasten, bedankt voor alles!

Mariet Hermens

Reisbegeleiding en advies Hermens

Terug