Ruim 31 JAAR DE WERELD BINNEN HANDBEREIK

Moet je oud en grijs zijn om op cruise te gaan?

Gepost op woensdag, 30 december 2015 door Ruby Verboom

Vaak hoor je als je het over Cruisen heb, “dat is iets voor oude mensen, dat doe ik wel als ik met pensioen ben” of iets van die strekking. Laat ik dat nu eens uit de wereld helpen!

Een aantal jaar geleden ben ik zelf met het cruise-virus besmet geraakt en het afgelopen jaar heb ik een behoorlijk aantal cruises mogen begeleiden, als reisleider. Het varen heb ik helemaal in de benen zitten en inmiddels voel ik me best wel een ervaringsdeskundige.

Ik geef toe, in eerste instantie dacht ik ook dat cruisen echt iets voor de oudere, zeg maar gepensioneerde reiziger, was; toen ik mijn eerste cruise in Alaska boekte, in 2009

De reden dat ik langs en door Alaska ben gaan cruisen was, omdat ik graag iets meer van Alaska wilde zien. En dan is een cruise een prima optie.

Inmiddels weet ik beter. Na 90 dagen op zee-cruise-schepen. Op mijn laatste cruise door de Caribbean, waren er behoorlijk wat jonge gezinnen aan boord en dat is ook niet zo gek. Er is zoveel te doen voor iedereen, maar ook voor kinderen. Bij elke rederij zijn er kinderclubs, per leeftijdsgroep ingedeeld, die hele coole dingen doen met de kids. Zelfs voor de allerkleinsten is er vaak een oppasservice. Het is heerlijk om die kinderen te zien genieten, want dat doen ze. Waar kan je nu heel de dag spelen, zwemmen, eten en stoere activiteiten doen, zoals een muur beklimmen, surfen en duiken, terwijl je naar een nieuwe spannende bestemming vaart? En dan ook nog met leeftijdsgenoten samen, zonder papa en mama. Die op hun beurt dan weer kunnen genieten van bijvoorbeeld een massage, of chillen op een terrasje, of naar de fitness. Gewoon lekker met een boekje in de zon kan natuurlijk ook. Of een gokje wagen in het casino.

Ik bedoel maar: alles kan op een cruiseschip. Ondertussen vaar je lekker van de ene naar de andere plek, je ontdekt een stukje van de wereld en misschien zie je ook nog wel een groepje dolfijnen langs zwemmen.

Elke rederij is anders, heeft een andere klasse van luxe en schepen zijn er van klein, minder dan 100 gasten tot groot en heel erg groot met meer dan 5000 gasten! Maar altijd is er ruimte voor jezelf en op elk schip is er een plekje vinden waar je rustig kunt zitten.

Dan mocht ik dit jaar ook 2 riviercruises begeleiden, dat was nieuw voor me en heel iets anders. Toegegeven, hier is de gemiddelde leeftijd wel ouder, maar ik vraag me af waarom. Om te varen langs wijngaarden en bergen, door sluizen te gaan is toch ook heel spannend, te zien aan de grote belangstelling, zowel aan boord als aan de kade, moet dat wel zo zijn.

Op een Riviercruiseschip is ook voldoende vertier en genoeg te doen. Er zijn vaak sportapparaten en een sauna aanwezig. ‘s Avonds is er meestal livemuziek aan boord. Het eten is heerlijk en de bestemmingen zijn elke dag weer nieuw en bijzonder.

Ook hier zijn er veel verschillen in de klasse en luxe.

Afgelopen weken ben ik privé nog een keer met een riviercruiseschip mee gegaan: op Kerstmarktencruise. Dat was heel iets anders; het doel was de Kerstmarkten van Düsseldorf en Keulen. Ook deze reis was gewoon heel leuk en gezellig aan boord. Heerlijk eten, lekker gemakkelijk verplaatsen en vanaf het schip loop je zo de stad in.

Na al die jaren cruisen ben ik ervan overtuigd dat er voor elk wat wils is te ontdekken op een cruiseschip. Van grote luxe zeeschepen tot de kleinste rivierschepen, er is altijd wel een cruise te vinden die bij je past. Of je nou jong bent of oud, of je als stel weg wilt of met je gezin, of gewoon gezellig met een vriendin. Er is altijd wel een passend reisplan te vinden.

Ik wens je een reislustig 2016, wat je ook gaat doen.

Ruby Verboom

 

Terug